Takaisin Tukholmaan! Museovinkkejä ja lounastärppejä.

Kaupallinen yhteistyö Silja Line, Viking Line ja Visit Stockholm

Tukholma on yks mun lemppari pääkaupunki Euroopassa ja Päivä Tukholmassa -risteily aina loistava idea katkasemaan arjen rytmi hetkeksi ja helposti. Joka reissulla löytää uutta ja Tukholma hurmaa aina vaan, kokeneenkin kävijän.

Tukholmassa on tullu käytyä vähintään kerran vuodessa jo iät ajat. Kuluneet pari vuotta on ollu kuitenkin Stocikseenkin matkaamisen kannalta vähän erikoiset ja rajotukset on tehny homman välillä hankalaksikin. Mut aaah, tänä keväänä perinteisen ruotsinlaivareissun voi taas toteuttaa. Ite en ollut käynyt Tukholmassa melkeen kolmeen vuoteen, niin sitäkin suuremmalla ilolla lähin zekkaamaan kaupungin tunnelmaa Silja Linen ja Viking Linen kutsumana.

Päivään mahtu muutamakin uus paikka, jossa en ollu aiemmin vieraillu. Tässä sun omalle seuraavalle reissulle hyviä vinkkejä, ole hyvä!

Millesgården

Millesgården on vaan 20 minan päässä Tukholman keskustasta oleva kuvanveistäjä- ja taidemaalaripariskunta Carl & Olga Millesgården taiteilijakoti.

Se on upee kokonaisuus ja vierailu siellä hurmaava elämys. 1900-luvun alussa rakennettu talo toimii nykyään museona ja pihan laaja veistospuutarha on oikeesti niin lumoova, että tänne kandee tehä retki vaikka vaan päivän ainoona kohteena. Puutarhan lisäksi Millesgårdenissa on esillä laaja antiikkikokoelma sekä vaihtuvia näyttelyitä. Syyskuun’22 alkuun saakka ihasteltavana on valokuvaaja Dora Kallmusin Madame D’Ora, Wien & Paris 1907-1957 -näyttely.

Veistospuutarha on kiehtova.
Millesgårdenissa riittää ihasteltavaa sisätiloissakin puutarhan lisäksi.

Millesgården, Herserudsvägen 32, avoinna tiistai-sunnuntai klo 11:00-17:00

Nobel Prize-museo

Kuninkaan linnan lähellä vanhassakaupungissa oleva Nobel Prize-museo esittelee puolestaan nimensä mukasesti Nobel-palkinnon historiaa, sen saajia ja heidän saavutuksiaan vuosien varrelta. Niin ja tietty varsinaista palkintoa ja Alfred Nobelia itseään. Mielenkiintosesti ja laajalla tietotarjonnalla koottu museo on kaikkeen Nobeliin liittyvän lisäksi oiva kattaus ihan yleissivistystäkin. Lisäksi talossa toimii suosittu Bistro Nobel -ravintola, monipuolinen kauppa ja tieteellinen kirjasto. Museossa löytyy tekemistä myös lapsille.

Itteäni kiinnosti eritoten aina helmikuuhun’23 saakka esillä oleva Nobel Prize Banquet-Behind the scenes-näyttely, jossa pääsee fiilistelemään varsinaista palkintojenjakojuhlaa ja miltä gaalaan osallistuminen voisi tuntua. Esillä on mm. juhlassa käytettyjä astioita, niiltä tarjottuja aterioita, upeita iltapukuja ja palkittujen puheita.

Muistatko muuten sä, mitkä kaikki Nobel-palkinnot vuosittain jaetaan?

Vasemmalla oleva Nina Riccin suunnittelema puku on ollut molempien, Kuningatar Silvian ja prinsessa Victorian, valinta Nobel juhlan asuksi.
Karin Björquistin suunnittelema luuposliinisen Nobel-astiasto on upea. Sen kopioita löytyy monesta fiinimmästä kotijuhlapöydästäkin.

Nobel Prize Museo, Börshuset, Stortorget 2, avoinna to-su, aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen vierailua täältä.

Nordiska museet ja Nordens Paris

Djurgårdenissa sijaitseva, palatsimaisen hulppee Nordiska museet, Pohjoismainen museo, on Ruotsin suurin kulttuurihistoriallinen museo.

Pysyvä perusnäyttely esittelee miten, ei pelkästään Ruotsissa, vaan Pohjoismaissa ylipäätään ollaan aikoinaan eletty ja miten eletään nyt ja ehkä tulevaisuudessakin. Tosi laaja kokonaisuus käsittelee niin muotia kuin vaatteita yleensäkin, tekstiilejä, koruja, huonekaluja ja asumista, ruokakulttuuria, lifestyle -ja kansantaidehistoriaa siis kaikkinensa 500 vuoden ajalta. Täältä löytyy myös Ruotsin ainoaa alkuperäiskansaa, saamelaisia käsittelevä näyttely.

Ruotsalaista (ja tais mukana olla vähän brittiläistäkin) lifestyleä ennen ja nyt.

Museon suursatsaus ja samalla munkaltasen muotimiehen ehdoton käyntisuositus on parhaillaan näytillä oleva, huikea Nordens Paris -näyttely. Se keskittyy naisten muodin kulta-aikaan.

Pohjolasta ei niin vaan piipahdettu Pariisiin hankkimaan viimeisimpiä haute couture -luomuksia, ei ainakaan ihan joka kokkareille. Tukholmassakin sosiaalisen kanssakäymisen pöhinä oli varsin aktiivista ja jos jonkinmoisia kissanristiäisiä järjestettiin usein. Ja kukapa niihin osallistuva ankeeks seinäruusuks ois halunnu jäädä. Niinpä NK-tavaratalossa toimi French Couture Atelier-henkinen salonki varakkaille ja huippumuodin nälkäisille naisille 1900-luvun vaihteesta aina 60-luvulle saakka. Ateljee takasi muotitrendien saatavuuden eritoten ruotsalaiselle hienostoväelle.

Näyttelyyn on koottu mieletön määrä näitä räätäleiden luomia, jumalaisen kauniita arki- ja juhla-asuja.

Nordens Paris on kiehtova kokonaisuus pohjoismaalaista haute couturea.
Uusrenesanssisen Nordiska-museon pääsali on kuin kirkko.

Nordiskamuseet, Djurgårdsvägen 6-16, avoinna päivittäin klo 10:00-17:00

Lounasvinkki: Villa Godthem

Djurgårdenilla on Nordiska-museon lisäks paljon muutakin nähtävää, kuten Abba-museo, Gröna Lundin huvipuisto, Skansen, Vasa-laivamuseo ja Junibacken. Saarella on risteilymatkaajalle myös useempikin varteenotettava lounaspaikkavaihtoehto, jos ei malta oottaa laivan illaliseen saakka.

Kävelymatkan päässä Nordiska-museolta esim. löydät hurmaavan Villa Godthem-ravintolan, jossa me lounastettiin tällä reissulla. 1800-luvun lopulla rakennetussa rakennuksessa toimiva rafla tarjoo mm. perinteisiä ruotsalaisia klassikkoja ja mä nautin täällä yhen parhaista skageneistani ikinä! Tarjolla on myös iltapäivätee-menu ja kesäkaudella voi lounaan tai teet nauttia talon kauniilla terassilla.

Villa Godthem on tunnelmaltaan ku astuis Carl Larssonin piirrustukseen.

Ravintola Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, avoinna päivittäin klo 12:00-23:00

Östermalmshallen

Museoiden lisäks kandee ehdottomasti piipahtaa pitkän rempan jälkeen avatussa Östermalmshallen-kauppahallissa ainakin, jos herkut ja tukholmalainen ruokakulttuuri yhtään kiinnostaa. Arkkitehtoonisesti kaunis ja tarjonnaltaan yltäkyllänen kauppahalli on Östermalmin alueen asukkaiden ja siellä muutenkin liikkuvien vilkas kohtaamispaikka, jossa nähtävää ja maisteltavaa riittää. Risteilymatkaaja voi vaikka nauttia hallilla lounaan alueen putiikkien kiertelyn lomassa. Suosittelen ehottomasti kalaravintola Lisa Elmqvistia, tokan kerroksen Tysta Mari näytti myös viihtysältä.

Östermalmin kauppahallissa on tunnelmaa ja useempikin hyvä lounaspaikkavaihtoehto.

Östermals Saluhall, Östermalmstorg, avoinna arkisin klo 9:30-19:00 ja lauantaisin klo 9:30-17:00

Huh sentään. Olipas taas sopivan täyteläinen ja uusia kokemuksia ja kohteita tarjonnu päivä Tukholmassa! Toivottavasti sä sait näistä vinkeistä inspistä omaa risteilyäsi varten. Ite suunnittelenkin jo seuraavaa matkaa keväälle.

Niin ku vissiin tällä hetkellä joka asian suhteen, kandee myös Tukholman vierailun kohteiden aukioloajat ja muut varmistaa ennen matkan alkua. Päivittyvää, pandemiaa koskevaa infoa Tukholmaa koskien löytyy ainakin täältä. Varustamojen aikataulut ja ajankohtaiset matkustusohjeet löydät sekä omat matkavaraukset teet näiltä sivuilta: Silja Line ja Viking Line.

Mun tänkertasen risteilyn laivakokemukset ja hyttivertailut puolestaan voit zekata tästä postauksesta! HYVÄÄ MATKAA, TREVLIG RESA!

MIESKIN© 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Yksi kommentti artikkeliin ”Takaisin Tukholmaan! Museovinkkejä ja lounastärppejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s