Mökistä huvilaksi -uusi, upea ilme puutalolle ulkomaalauksella.

Kaupallinen yhteistyö Tikkurila

Ulkomaalaus on näkyvin, näyttävin ja nopein muutos, mitä omakotitalolle voi itse tehdä. Samalla se vaikuttaa koko ympäristön ilmeeseen. Oikeenlainen ja oikeilla tuotteilla tehty huoltomaalaus myös pidentää talon ikää ja parantaa sen kuntoa.

Me maalattiin meidän mökki kesällä’21 ja lopputulos on aurinkoisen ihana.

Tästä lähdettiin.

Moni miettii kotinsa tai mökkinsä maalaamista. Ajankohtana säiden puolesta huoltomaalaukseen sopii parhaiten loppukevät, kesä ja syksyn alku, mutta suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Lähtötilanne

Pienen niemen kärjessä nököttävä ja kolmeen suuntaan järveä peilaava talo on muodostunu meille lyhyessä ajassa tärkeeksi ja rakkaaksi turvapaikaksi. Ollaan vietetty mökillä jo juhannusta, joulua ja useempikin muu juhlahetki yksin ja ystävien kanssa arjen lisäks. Kun talo muutama vuosi sitte hankittiin, oli kaikki sinänsä tosi hyvässä kunnossa eikä remontteja juurikaan tarttenu tehdä. Pientä fiksausta siellä täällä tietty, niinku lande-elämään kai kuuluukin. Mökin ulkoseinien väritys oli kuitenkin meidän makuun väärä ja olikin selvää, et olmin valkonen asu suklaanruskein ja pinkein (jep!!) detaljein sais uuden värin pintaansa heti, kun aikataulut antais myöden.

Kun talon maalaamisesta päätettiin, oli meillä oikeestaan värimaailmakin jo selvä. Vintiltä löytyneiden valokuvien mukaan mökki oli ollu nuhjusen vaalee jo 70-luvulla, mut nyt se tulis kertaheitolla muuttumaan. Täysin. Reipas ja raikas keltanen talo oli nimittäin meidän molempien haaveissa ja siksikin värin valinta oli helppo homma.

Mökki eri vuodenaikoina ennen maalausta. Valkonen ulkolaudotus oli ollut osa maisemaa ainakin viimeset 50 vuotta.
Valkoinen, ruskee ja pinkki: ei täysin meidän lemppari väriyhdistelmä.

Ihan yhen viikonlopun askareena ei talon täysi huoltomaalaus onnistu, vaan se on prosessi, joka vaatii maalauksen lisäks malttia, hyvää ennakkosuunnittelua, kunnon välineet teloista telineisiin ja mielellään muutaman innokkaan kaverin jeesaamaan. Pitää myös varautua Suomen kesäsään oikutteluihin, joten myös aikaa koko prokkiksen toteutukseen kannattaa varata tarpeeksi.

Mekin alotettiin homman suunnittelu kevättalvella, mutta varsinainen maalaus vasta kesäkuun alussa. Toivottiin, et kaikki olis juhannuksena valmista, mutta: poikkeuksellisen pitkän helteisen ajanjakson ja sitä seuranneiden sateiden takia päästiin alotuksen jälkeen jatkamaan hommaa vasta lomareissuilta palattua ja viimeisteleen projekti loppuun elo-syyskuussa. Sääolosuhteet onkin yks iso tekijä, mikä tulee huomioida maalausta suorittaessa ja meillä onneks ei mikään kiire ollu.

Ennen ku lopputulosta päästiin ihastelemaan, käytiin huoltomaalauksessa läpi useempikin eri vaihe. Me edettiin maalausprojektissa Tikkurilan Maalilinjan ohjeistuksen mukasesti kutakuinkin näin:

1. Aikaisemman maalin tunnistus

Mökin ulkopinnat oli siis hyvässä kunnossa, joten sen suurempia korjauksia, kuten lautojen vaihtoa, ei tarttenu tehdä.

Ekaks tuli setviä ja tunnistaa edellisen maalin laatu, jotta uus maalityyppi valittais oikein. Se onkin huoltomaalauksessa yks tärkee vaihe, jotta lopputulos on haluttu ja kestävä. Usein huoltokäsittely tehdään samalla tai samantyyppisellä maalilla kuin millä pinta on aiemminkin käsitelty. Maalilinjalta saatiin hyvät neuvot, miten aiempi maalityyppi selvitetään ja meillä se osottautu testausten jälkeen öljymaaliksi.

Lipeä aiheuttaa öljymaaliin kellastumista ja kun öljymaalia kevyesti hankaa, sormenpäähän jää jauhomaista maalia.

Öljymaalin tunnistusvinkkejä:

•    maalipinta on kova, maalikalvo murenee taivutettaessa
•    pinta on liituava, eli jauhomaista maalia jää hangattaessa sormeen
•    pinta halkeilee ruutumaisesti
•    lipeä, pH 13–14, (esim. Kodin Putkimies) aiheuttaa kellastumista ja pehmittää           
•    talousspriin vaikutus on vähäistä
•    palaa, savu haisee ”öljylle”

Me valittiin huoltomaalaukseen vanhan öljymaalin päälle loistavasti soveltuva ja puolihimmeen lopputuloksen antava Tikkurilan Vinha. Se on kehitetty nimenomaan puujulkisivuille ja kestämään suomalaisen sään (ääri)olosuhteetkin.

2. Värin valinta

Värejä on maailma pullollaan ja valintaa tehdessä kandee muistaa, et talo tulee todennäkösesti olemaan valitun sävynen vuosia, vuosikymmeniäkin. Tikkurilan värikartta on mielettömän laaja, joten sieltä löytyy taatusti jokaiselle just se oma, mielekäs sävy. Jossain omakotialueilla saattaa toki olla jotain yhtenäisiä julkisivun värimaailman rajotuksia, jotka kannattaa selvittää ennen maalien hankintaa.

Kun värejä ja värien sävyjä on tuhansia löytyy Tikkurilalla loistava apu tähänkin: tikkurila.fi sivuston kautta voi ostaa käteviä Colour It-pikkutestereitä, jotka helpottaa oikeen sävyn valinnassa. Testimaalaus muutaman värin kesken maalattavaan pintaan on suositeltavaa, ettei tuu hankittua 20 litraa himpun verran väärästi taittuvaa sävyä. Lisäksi väri päivänvalossa ja talon pinnassa on lähes aina vähän eri, kuin mitä tietokoneen ruudulla näyttää.

Me tilattiin kolmen sävyn Colour It-purkkisetti, joilla maalattiin mökin takaseinästä muutama lautaosa. Niitä sitten mutusteltiin jokunen päivä, jotta valinta olis just, eikä melkeen.

Tikkurilan Colour It -testereillä voi kokeilla eri värivaihtoehtoja suoraan maalattavaan pintaan.

Me haluttiin maisemaan sopivaa huvilahenkeä ja etsinnässä olikin kartanonkeltainen sävy. Testaukseen riitti loppupeleissä kaksi vaihtaria ja oikea värisävy valikoitu helposti. Kun maalilaatu ja sävy oli päätetty, tuli vielä laskea paljonko maalia tarvittiin. Tässäkin autto Tikkurilan nettisivut, materiaalien valinnassa ja määrissä jeesaa myös asiantuntevat maalikaupat.

3. Pintojen putsaus

Säiden varassa siis edettiin ja kun ennusteet oli suotusat, alettiin hommiin. Kaikki tarvittavat välineet oli hankittu, telineet pystytetty ja talkoosopat keitetty. Muutama juttu piti kuitenkin vielä tehdä ennen maalauksen starttia.

Ihan alkuun me suojattiin talon ympäristö, ikkunat ja muut talon osat, joita ei tultais vielä käsittelemään. Sen jälkeen me pestiin kaikki maalattavat pinnat alhaalta ylöspäin veteen laimennetulla Tikkurilan Homeenpoistajalla. Se puhdisti pinnat liasta ja mahdollisesta homeesta, mut samalla karhensi tehokkaasti vanhaa, hyväkuntosta lautaverhoilua. Apuna käytettiin pitkävartista pesuharjaa. Ero puhdistetun ja puhdistamattoman pinnan välillä oli todella iso. Puhdistuksen jälkeen suoritettiin huolellinen huuhtelu vedellä ylhäältä alaspäin ja pintojen kuivumisen jälkeen me vielä irrotettiin vanha, irtonainen maali puupinnoista teräsharjalla skrabaamalla.

Melkonen urakka, mut kaiken työn väärti: esikäsittelyssä ei kannata fuskata, sillä maali ei pysy likaisessa alustassa, eikä myöskään peitä huonosti tehtyjä pohjatöitä.

Ennen maalausta pinnat putsattiin ja irtoava vanha maali harjattiin pois. Homeenpoistajalla pesu oli homman helpoin, skrapaus työläin vaihe.

Ja sitten ei muuta, ku MAALAAMAAN!

4. Maalaus

Maaliksi valikoitu siis Tikkurilan Vinha ja sävyksi upee, iloisen keltainen U107. Se on just se, mikä haluttiinkin. Tuntui, että kaunis järvimaisema kaipas ansaittua kohotusta ja keltainen on myös yksi perinteisimmästä vanhojen puutalojen väreistä Suomessa. Lisäksi keltainen päätalo sopii punamullatun saunarakennuksen kaveriksi luontevasti.

Talon uudeksi maaliksi valikoitui Tikkurilan Vinha sävyssä U107.
Itse maalauksessa edettiin rauhallisesti vaihe vaiheelta eli käytännössä lauta laudalta, seinä seinältä. Sinänsä seinien, isojen pintojen, maalaaminen taisi olla se hauskin, palkitsevin ja ehkä helpoinkin vaihe koko prosessissa.

Pintamaalaus 1-2 kertaa sivelemällä Vinhalla

  • Sekoita maali huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana.
  • Levitä maali huolellisesti noin 2-3 lautaa kerrallaan päästä päähän tasaisesti sivellen työsaumojen välttämiseksi.
  • Käsittele myös jatkoskohdat sekä päätypinnat huolellisesti.
  • Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävästi maalia yhteen astiaan sekoitettuna mahdollisten värierojen välttämiseksi

Miten mahtava fiilis olikaan, kun vanha vaalea väri katosi uljaan keltasen alle. Kun pohja oli valkoinen, tuntui päällemaalaaminen jopa ’helpolta’ ja yksi maalauskerta olisi laiskalle tekijälle riittänyt hyvän lopputuloksen saamiseksi. Me maalattiin kuitenkin kaikki pinnat kahdesti.

Urakassa mukana meitä oli 4 maalaria ja kaikki seinät saatiin käsiteltyä kahteen kertaan kuivumisineen kolmessa ja puolessa päivässä. Jo ekan seinän jälkeen tiedettiin, että mökistä tulis meidän näkönen. Haluttiin pitää kaikki muut talon yksityiskohdat yhtenäisinä ja aurinkoisen keltaisen pariks valikoitu (ja ne ruskeet ja pinkit värit korvasi) raikas valkoinen.

Niin, talon kulma- ja ikkunansuojalautoihin sekä katon räystäslautoihin me käytettiin myöskin Tikkurilan Vinhaa ja näihin sävyä Tikkurilan Valkoinen. Tehtävänjaossa meistä 2 maalasi seiniä, 1 valkosia yksityiskohtia ja neljäs toimi yleismies jantusena, maaliämpärien täyttäjänä, telineiden siirtäjänä jne. Homma eteni sujuvasti.

Kun seinät oli maalattu, vuorossa oli vielä muut yksityiskohdat: ikkunanpokat, ulko-ovi, porraskaiteet ja tikkaat. Ne kaikki maalattiin Unica Akva akrylaattimaalilla, myöskin sävynä Tikkurilan Valkoinen. Kaiteet ja tikkaat käsiteltiin ennen maalausta vesiohenteisella Rostex Super Akva -ruosteenestomaalilla. Valkoinen ovi on meistä todella kutsuvan oloinen ja valkoset yksityiskohdat muutenkin viimeistelee hyvin kokonaisuuden. Ikkunoiden maalaus oli oma projektinsa irrotuksineen, huoltamisineen ja maalaamisineen.

Yksityiskohdat pidettiin väriltään yhtenäisenä ja siihen sopiva sävy oli Tikkurilan valkoinen.

5. Sokkelin kunnostus

Viimeisenä, vaan ei todellakaan vähäisimpänä, kunnostettiin sokkeli. Se alotettiin pesemällä kivijalka puhtaaksi homeesta ja sammaleesta samaisella Tikkurilan Homeenpoisto -aineella, jolla käsiteltiin aiemmin seinätkin. Kuivumisen jälkeen hilseilevä maali poistettiin teräsharjalla ja lopuksi tasotettiin kolot sävytettävällä Yki Värilaastilla. Tasotus toistettiin seuraavana päivänä. Sokkeli sai kuivua ja levätä viikon, jonka jälkeen se käsiteltiin veteen sekoitettavalla Yki Sokkelipohjusteella käyttäen isoa sivellintä ja ’märkää märälle’-tekniikkaa.

Sokkelin kunnostus ja maalaus viimeistelee huoltomaalauksen kokonaisuuden.

Lopuksi sokkeli maalattiin. Kun talo on kelta-valkoinen ja katto vihreä, valittiin sokkelin väriksi rauhallinen ja neutraali harmaa. Tikkurilalta saatiin hyvä neuvo, että sokkeliin kannattaisi valita astetta tummempi sävy, jotta vältyttäisiin ’leijuvalta efektiltä’. Niinpä sokkeli lopuksi maalattiin kahteen kertaan YKI Sokkelimaalin sävyllä Q287 Valli, joka on useemman asteen aiempaa sokkelia tummempi.

Monenmoisen vaiheen jälkeen alko loppusuora häämöttää. Huoltomaalauksen valmistuttua huomioitavaa: kun/jos maalauksesta jää maalia yli, tulee märkä maalijäte toimittaa Sortti-asemille tai kunnallisen jätehuollon pisteisiin. Huolellisesti tyhjennetyt metallipurkit saa puolestaan jättää metallikierrätykseen. Meillä jäi keltaista maalia käyttämättä jokunen litra. Suunnitelmissa on kuitenkin kesäkeittiön nikkarointi talon läheisyyteen, joten loppumaalit taidetaan käyttää sen maalaamiseen tulevana kesänä.

Lopputulos

Ilman aikapaineita tai muutakaan stressiä maalausurakka kesti alkamisesta lopetukseen ehkä kauan, mut me edettiin meille sopivaan tahtiin. Maltilla, huolellisella suunnittelulla ja tarkalla työllä saa kuitenkin sen parhaan lopputuloksen.

Siinä se meidän auringonkukka nyt on! Istuu maisemaan just sopivalla, kotoisalla arvokkuudella.

Huoltomaalauksen myötä mökki istuu nyt maisemaan ja pienelle niemenkärjelle tosi kauniisti. Tuntuu, et koko tontti ois saanu samalla upgreidauksen. Mökki itessään muuntu ryhdikkäämmäksi ja tosiaan enemmän huvilahenkiseksi -juuri siten, miten toivottiinkin.

Maalausprosessi suju melkeenpä yllättäen ilman ainuttakaan teknistä takapakkia, josta osittain iso kiitos kuuluu Tikkurilan maalilinjalle, sen selkeille ohjeistuksille ja käytännön vinkeille. Niitä seuraten talon huoltomaalauksessa onnistuu näköjään täysin pistein tällanen ensikertalainenkin.

Nyt ei muuta, ku kesän maalausprojektia suunnittelemaan!

Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu maalaus antaa iloa asukkaille ja ympäristölle vuosikausiksi ja vaikka itse sanonkin, on meidän mökkihuvila nyt täydellinen.

-Maalit on saatu toteutukseen yhteistyönä Tikkurilalta-

MIESKIN© 2022 ALL RIGHTS RESERVED

2 kommenttia artikkeliin ”Mökistä huvilaksi -uusi, upea ilme puutalolle ulkomaalauksella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s