Ruotsinlaivojen joulu ’21

pressimatka yhteistyössä Silja Line ja Viking Line

Joulubuffet on katettu Itämeren laivoille ja joulun tunnelmasta pääsee nauttimaan Tukholman risteilyllä muutenkin.

Joulua voi viettää ja sen odotustakin fiilistellä ruotsinlaivoilla. Molemmat varustamot, Tallink Silja ja Viking Line, siirty joulun tunnelmaan marraskuun puolessa välissä ja osallistuin heidän kimpassa järjestämälle Päivä Tukholmassa -risteilylle. Onko laivoilla eroja ja jos, ni mitä? Me matkattiin Tukholmaan Silja Serenadella ja takaisin Helsinkiin M/S Gabriellalla. Kohokohtana pääsin testaamaan molempien reittien joulubuffetit.

Laivojen tunnelma ja joulubuffet

Monelle meriteitse Tukholmaan menijälle varustamon ja jopa laivan valinnalla on iso merkitys. Laivojen yleisessä fiiliksessä, hyteissä sekä viihde- ja ostostarjonnassa on eroja, vaik päällisin puolin kaikki toimii saman olosesti. Joulu on molemmilla laivoilla nyt läsnä, mut anti-jouluttajatkin voi matkata Tukholman risteilyllä rauhallisin mielin: joululaulut ei soi joka ämyristä ja illalliseksi voi nauttia muutakin, ku jouluruokaa. Yks tärkee kriteeri laivan valinnassa on usein kuitenkin ruoka ja monelle matkan kohokohta on nimenomaan laivan seisova pöytä, joka nyt siis osittain jouluteemainen.

Erooko ruotsinlaivojen klassikko, buffet, Siljalla ja Viikkarilla joulunaikana toisistaan?

Kumpikin varustamo on kattanu buffetravintolaansa herkullisen ja yltäkylläisen joulun. Niin sekaanit (itelle muuten hauska, uus sana) ku vegaanitkin saa taatusti vatsansa täytettyä seilaa sitten millä laivalla vain. Suomalaisittain perinteisten jouluherkkujen lisäks tarjolla oli molemmissa buffissa paljon -ainakin mulle- myös uusia makuja. Toki listoilla on myös ’perinteisiä’ buffaherkkuja, kuten käsinkuorittavia katkarapuja, että ihan pelkkää jouluruokaa ei tartte lautaselle valita.

Mä pääsin testaan kummallakin kattauksella Joulupöydän ’ensi-illan’. Tässä kokemuksia ja tunnelmaa molemmilta laivoilta.

Silja Serenade

Yleisesti Serenaden (ja Symphonyn) ehdoton valtti laivana on keskiosan promenade. Laivan sydän, joka on onnistunu päivittään ittensä vuosien saatossa aina ajan henkeen sopivaksi muun muassa ravintoloiden ilmeen ja putiikkien ostosvalikoimien suhteen. Oma retki Serellä alkaa aina samppiksella Bon Vivant-ravintolan ’terassilla’. Promenadella on ravintoloiden ja palveluiden ohessa fiilis, et oltas isommallakin risteilijällä. Myös Seren viihdetarjonta ihan normaalina arki-iltanakin on usein tasokasta, vaik ite kaipaankin menneiden aikojen loistokkaita StepUp -esityksiä yökerhon nousevalla tanssilavalla. Lisäks plussaa saa Seren tasokas tax-free valikoima ja ostoselämyksen mielekkyys.

Silja Serenaden promenade on laivan sydän, jonka varrella olevan Bon Vivant-ravintolan ’patiolla’ on kiva nauttia lasillinen kuohuvaa ja seurata ostoskadun vilinää ennen illallista, tax-free ostoksia tai yökerhon esityksiä. Matkaseurana Siljan ihana Marika Nöjd. 

Hytiksi valitsen Siljalla aina DeLuxen, sellaisessa matkasin nytkin. Hytin hinta sisältää mm. erikoisaamiaisen ravintola Tavolatassa ja minibaarin tuotteet. Valita voi näkymän merelle tai promenadelle. Hytin pintamateriaalit päivitettiin jokunen vuosi sitten ja suihkukopin seinämä (ei siis sellanen ihoon liimautuma verho) ja kunnollinen hiustenkuivaaja saa multa bonuspisteet. Myös täyslevee parisänky on näillä kilsoilla laivamatkallakin must.

DeLuxe-tason hytissä on parisänky, parkettilattia ja jääkaapissa mukava yllätys.

Joulun ajan buffetiin Silja Line on ottanu vaikutteita Suomen ja Ruotsin perinteisten jouluherkkujen lisäks Virosta ja Venäjältä. Mukava kokeilla makuja muualtakin. Tarjolla on mm. sjubaa, eli venäläistä sillipunajuurisalaattia, lohipiirakkaa sekä virolaiseen jouluun kuuluvaa vasikansylttyä ja kaneliuuniomenoita. Kinkkua on sekä harmaa- että punasuolattuna, joista jälkimmäinen on perinteisesti ruotsalaisen joulupöydän kingi janssoninkiusauksen ja makkaroiden lisäks. Tarjolla on myös kaikki 3 perinteisintä laatikkoa ja vegaaneille mm. joulumakkaraa, seitan currya ja parsa-tofupiirakkaa.

Kalapöytä on todella runsas mikä on kotonakin mulle se tärkein ja mielekkäin osa joulun illallista. Mätiäkin tulee vai vihkaa laitettua lautaselle aina pariin otteeseen. Kaikki, mitä buffetista maistoin oli tosi hyvää ja valikoima on monipuolinen. Itseasiassa Silja Linen joulupöydässä on yhteensä pitkälle yli 100 eri ruokatuotetta. Laivan valkkari, ranskalainen Montgravet Sauvignon Blanc 2019, sopii hyvin buffan kala- ja kasvisruokien juomaksi. Tunnelma buffassa on jouluinen, vaikka enemmänkin joulusomistuksia vois mun makuun olla. Kaikkinensa kuitenkin erittäin kelpo kokemus ja herkullisia joulun makuja on tarjolla yllin kyllin.  

Suomalaisen joulupöydän kunkku.
 Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen esitteli syystäkin ylpeenä joulubuffetin herkkuja. Hyvän maun lisäksi tärkeetä Silja Linelle ruokatuotteiden valinnassa on vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys. 
Meren herkkuja ja ne kolme suomalaisen joulupöydän klassikkokasvista.
Vegaanisia vaihtoehtoja on Serellä tarjolla yllin kyllin, kuten parsakaali-tofupiirakkaa ja kasvispolentapizzaa.
  Mun jouluinen lautasmalli Silja Serenade -tyyliin.  
Jälkkäriks vaikka käpykakkua, juustoja ja irtsareita.

Silja Serenade Joulupöytä Grand Buffet-ravintolassa maksaa ennakkoon ostettuna 42€ ja laivalta 45€ ja matkan+ruoat voit varata tästä.

M/S Gabriella

Gabriella on kolmekymppinen, olemukseltaan fiini ja lämminsydäminen risteilyrouva, jonka jotkut osat vois ehkä olla pienen päivityksen tarpeessa. Perinteinen risteilyalus tarjoo kuitenkin laadukkaan matkakokemuksen. Gabriella on tällä hetkellä Viking Linen laivoista ainut, mikä seilaa Helsingin ja Tukholman väliä, mut ainakaan meidän retken aikana ei käytävillä tai laivan muissa yleisissä tiloissa ollu liiemmin ruuhkaa. Moni tekee mielellään Päivä Tukholmassa-risteilyn Viikkarilla, koska Tukholman päässä sataman sijainti on niin hyvä. Mäkin kävelen aina sään salliessa Viikkarin terminaalista keskustaan ja takas laivalle. Kaupungin siluetti näkyy hienosti reitin varrella ja Stadsgårdenin satama Södermalmin laidalla on kätevässä kohtaa eritoten, jos vanha kaupunki tai Fotografiska on päivän käyntikohdelistalla.

Serenaden tapaan ei Gabriellalla ole erillistä ilta/lavashowta. Laivalla ohjelma koostu tällä kertaa tanssilavan viihdeorkesterista ja discon karaokesta (oi miksi mun pitää aina punkea itteni mikin ääreen kolmen viinilasin jälkeen…) ja itseään ’ei trubaduuriksi’ kutsuneesta, taidokkaasta kitaristiesiintyjästä. Viikkarilla on usein kyllä suuria kotimaisia nimiä artistikattauksellaan, joten kandee seurata ilmoittelua niiden suhteen.

Gabriellalla itsevarma matkaaja saattaa innostua tanssin lisäks karaoken vietäväksi. Kannustamassa ihanat bloggaaja-toimittajat Liisa ja Sanna, joiden seurassa on tullu matkattua jo monet hauskat kokemukset.

Myös Viking Linen hyttivalikoimassa on useita vaihtoehtoja. Mulla kävi tuuri ja majotuin parvekkeelliseen LUX Seaside Premium -hyttiin. Vaik marraskuun ilta oli kerenny jo pimentyy hyttiin saavuttuani, näytti Tukholma ja kuun silta parvekkeelta katottuna upeelta. Lämpimällä säällä vaikka kesäreissulla partsilla tulis taatusti vietettyy aikaa ja nautittuu molempien kaupunkien saaristomaisemista enemmänkin. Hytti on tilava ja viihtysä, myös täällä jääkaapin antimet ja erikoisaamiainen (jossa mm. erikseen tilattava egg benedict, nam) kuuluu risteilyn hintaan. Parisängyn lisäksi hytissä on vuodesohva, eli hyvin mahtus vaikka nelihenkinen perhekin tähän. Jos jotain, ni kylppäriä vois vähän rempata.

Tukholmaa ja kaunista täysikuuta kelpas ihastella omalta partsilta.

Gabriellan tarjonnassa (mun hytin lisäks) parasta on ehdottomasti ruoka. Niin ku muillakin punasilla laivoilla, myös täällä siihen on panostettu ja mikä extra-hienoa, ruokahävikkiä minimoiden. Gabriellalta uupuu tällä hetkellä varsinainen fine dine-ravintola, mut jo pelkkä buffetkin antaa hyvän makumatkan ja elämyksen matkustajalle. Buffan lisäks vaihtoehtoina on rento Grill-ravintola ja à la carte -ravintola, jonka erikoisuutena on uusi Seafood Bar. Buffassa annosten visuaalisuuteen ja esillepanoon on makujen lisäksi selvästi nähty vaivaa. Niin nyt joulupöydässäkin. Viking Line Joulubuffet on upee kavalkadi moderneja kasvis- ja vegaaniruokia perinteisten herkkujen rinnalla. Lähtökohtana on skandinaavinen joulupöytä.

Ruoista noin viidennes tarjotaan annospaloina mm. sulosista, pienistä puuveneistä. Ensinnäkin yksittäiset ruoka-annokset, kuten lohipalat, näyttää hyvältä. Koska kyllähän sen tietää, miltä vaikkapa kalafile näyttää, kun siitä on 10 ruokailijaa haarukoinut osansa ennen omaa vuoroa. Toiseksi pienet annospalat vähentää osotetusti ruokahävikkiä: kun ruoka on katettu esille kauniisti, ei sitä tule lapattua lautaselle liikaa.

Yksittäisiin astioihin kootut annokset on kauniita, ruokahävikkiä vähentäviä ja ehkä tähän hetkeen muutenkin sopivia.
Maukkaita vegaaniannoksia sulassa sovussa sekaaniherkkujen rinnalla.
Gabriellan keittiömestarin, Kari Jaakkolan messevä harmaasuolattu joulukinkku jäi iteltä tänä vuonna maistamatta, mutta sellerisalaattia meni parikin ’veneellistä’.
Ruotsalaisen joulupöydän must-have on janssoninkiusaus. Muutakin, ku jouluruokaa on toki tarjolla.

Joulun makuja oli paljon ja myös vege-setit oli todella herkullisia. Erityismaininta sellerisalaatille, jonka resepti oli pakko saada. Ja sainkin. Tässä Viikkarin Waldorfissa salainen juju taitaa olla omenahillo ja saksanpähkinöiden sijasta joulusen twistin antaa mantelit. Salaatti löytyy tänä vuonna myös meikäläisen joulupöydästä. Gabriellan on tarjolla muuten myös lipeäkalaa lisukkeineen, hatun nosto sillekin! Laivan valkkari on tällä hetkellä saksalainen, Moselin alueelta tuleva Handwerk Riesling Dry, joka sopi loistavasti kalalautasen seuraksi. Punkku, italialainen Passo del Sud Edizione Appassimento taipu puolestaan lihojen ja juustojen pariksi hyvin. Viking Linen joulubuffa saa multa täyden kympin. Sitä on ollut suunnittelemassa ja kehittämässä laivojen keittiömestareiden lisäksi Ruotsin kokkimaajoukkue.

M/S Gabriella Joulupöytä The Buffet-ravintolassa maksaa ennakkoon ostettuna su-ke 37€ ja to-la 39€ ja laivalta su-ke 39€ ja to-la 42€ ja matkan aterioineen voit varata täältä.

Meri on risteilyn hallitseva, upea ja yhdistävä elementti, tekee matkan sitten kumman varustamon laivalla tahansa.

Ihania joulun makuja ja lämmintä tunnelmaa molemmilta laivoilta saa aina jouluun saakka. Tukholman uudet museokokemukset jaan seuraavassa postauksessani.

HYVÄÄ RISTEILYÄ ja JOULUN ODOTUSTA kaikille Tukholmaan seilaaville! Ps. Molemmat varustamot järjestää myös Juoluristeilyn!

MIESKIN© 2021 ALL RIGHTS RESERVED

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruotsinlaivojen joulu ’21

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s