GRAVITY ja liikkeen ilmava vetovoima

Painovoima on itsestäänselvyys, joka Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran taidokkaassa Gravity-teoksessa onnistu välillä jopa lähes katoomaan. Samalla se sai myös yleisön hengästymään kolmessa vartissa. Tanssin katsojana hakeudun ite lähes aina klassisen baletin äärelle, mut olipa onni, et pääsin nauttimaan tän intensiivisen esityksen Helsingin Kaupunginteatterilla. 

Gravity on mun omaan makuun nykytanssia parhaimmillaan: se onnistu pitään otteessaan koko esityksen ajan ja tanssijoiden jokasta liikettä seuras hurmioituneena. Mun on myönnettävä, et oon yleensä hieman skeptinen modernin tanssin (ja siihen monesti yhdistetyn, samankaltasen musiikin) suhteen, enkä innostu tai syty niihin helposti. Tähän kyllä ja erittäin paljon!

Liike, mut myös liikkumattomuus, eteni käsi kädessä äänimaailman kanssa ja skenografia loi kokonaisuudesta todella kiehtovan ja läsnäolevan. HKT:n pieni näyttämö oli kuin yleisön lavan ympärille koonnu taisteluareena, vaikkei mistään taistelusta esityksessä ookkaan kyse. Kait. Melko yksinkertanen lavastus anto tilaa tanssijoille, mutta myös katsojalle ja mielikuvitukselle. Koreografi Jarkko Mandelin oli saanu kokonaisuuden ja dynamiikan virittyyn tappiinsa. Tuntu, ku lavan alle olis asennettu magneettinen virtakenttä, mikä kiihty minuutti minuutilta vieden esitystä eteenpäin.

Miten liike voi olla samaan aikaan ilmavaa ja raskasta?

Tanssijat oli älyttömän taitavia ja heidän fyysisyys voimakkaasti läsnä koko kolmivarttisen ajan.

Gravityssa jokainen esiintyjä ja osa-alue on yhdenveroinen ja sulavasti palanen kokonaisuutta. Toki jokainen tanssija sai myös oman spotlightinsa, mut olis ihan mahoton verrata, kuka heistä oli notkein, osaavin, kehonkieleltään taitavin. Ja onhan se ilo kattoa, miten 8 vartaloa taipuu ja liikkuu vaivattomasti synkassa. Tai siis he sai sen näyttään vaivattomalta. Huikee suoritus ja sunnuntaitanssijana yleisössä kyl salaa helpotti, kun kuulin esiintyjien hengästymisen esityksen lopussa, liikkeen loputtua.

Oma, vähän takkunenkin mielikuva nykytanssista sai kyytiä. Tällasta mukaansa tempaavaa taidetta ja kokemusta lisää, kiitos!

Tanssi on totisesti taitolaji ja Gravity upee esimerkki siitä. NYT kannattaa käydä hurmaantumassa ja hengästymässä, vaikka nykytanssi ei yleensä iskisikään!

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra GRAVITY

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 15.12.2021 saakka. Vapaita paikkoja, voit hakea täältä.

Postauksen esityskuvat Helsingin Kaupunginteatteri -Gravity- Petra Tiihonen

MIESKIN© 2021 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s