Hamburger Börs, Turun hotelliklassikon uusi ilme.

-hotelliarvio, vierailu saatu-

Hamburger Börs, monien tarinoiden hotelli, on remontoitu ja omistajakin vaihtunut. Scandic avasi Turun kauppatorin laidalla jo vuodesta 1894 alkaen toimineen klassikon täysin uudistettuna. Mikä on muuttunut, mikä pysynyt vai onko mikään?

Mä pääsin tutustumaan uusittuun hotelli Scandic Hamburger Börsiin. Turun kauppatorin laidalla oleva talo on ollu remontin alla torin tavoin vuosia. Remppa ja sen lopputulos on aiheuttanu supinaa ja kohua, niinku vanhan tai totutun uudistamisella tuppaa olla tapana. Arkkitehti- ja suunnittelupiireissä uudistusta on kehuttu ja kauhisteltu, turkulaiset itse on rakennuksen uudesta ilmeestä enemmänkin ylpeitä, ku tyrmistyneitä. Perus meininki siis.

Ruskea edeltäjä oli rakennettu 70-luvun lopulla, joten päivitystä kyllä jo kaivattiinkin. Käytännössä hienoa jugend-osaa lukuunottamatta koko talo purettiin ja uudisrakennus liitettiin vanhaan. Nyt talo hohtaa torin suuntaan komean vaaleana. Mun mielestä uusi rakennus on onnistunut.

Itelläni kun ei taloon (eikä kyllä Turkuunkaan) oo kuitenkaan mitään sen suurempaa tunnesidettä, arvioin hotellissa vierailun ilman ’ennen kaikki oli paremmin’-asennetta. Oon toki yöpyny Hamburger Börssissä aiemminkin, mut mieleen niistä öistä on lähinnä jääny saunaosaston partsin näkymät torille, hilpeä biletys yökerhossa ja sen jälkimainingit pöheikössä. Näistä jäljellä taitaa olla enää sauna, joka sekin toisessa paikassa ja täysin uusittu.

Historiaa talo pitää sisällään paljonkin ja vanhaa on säilytetty jo ihan museovirastonkin toimesta. Uudisrakennuksen arkkitehtuurista vastaa Schauman Arkkitehdit ja koko hotellin visuaalisesta ilmeestä puolestaan monta hotellia aiemminkin sisustanut Puro Plan.

Yleiset tilat

Talo on niinikään kahdessa osassa: huoneet sekä koko torin puoleinen osa (ja julkisivu) on täysin uutta, juhlatilat ja loungehenkinen oleilualue on vanhan, mut kunnostetun osan puolella.

Avara ja korkee vastaanottosali tuntuu melkeempä ylevältä, jopa vähän kirkolta. Suuret ikkunapinnat tuo valoa ja valtava seinäkello jotenkin vanhanajan juna-aseman henkeä. Upeen väriset, samettikankaiset nojatuolit ja pitkä, ruokapöytää muistuttava tasoelementti keskellä tilaa antaa ensivaikutelmaan omaleimasta tyylikkyyttä. Ihan mielellään istahti hetkeks aulan laidalle katteleen meininkiä.

Sisäänkäynti ja aula hohtaa uutuuttaan.

Juhla- ja kokoustilat löytyy ’vanhasta’ jugend-osasta ja niitä on päivitetty tekniikan ja kalustuksen osalta hyvin. Asiasta huolestuneille tiedoksi, vinoon viettätävät portaat on säilytetty. Hyvin voisin kuvitella juhlivani vaikka ystävieni häitä Grand Börs -juhlasalissa, jonka yhteydessä on myös Kauppiaskadun (ja pöheikön) puolelle avautuva terassi.

Juhlasalista pääsee katetulle parvekkeelle. Legendaarit porrasaskelmat on edelleen vinossa.

Huoneet

Hamburger Börsissä on huoneita jokaisen tarpeisiin, neljässä kategoriassa. Pelkkä standardikin vaikutti täyttävän kaikki hotellihuoneen perusvaatimukset. Vierailulle kohotusta saa valitsemalla superior-huoneen tai rakennuksen kulmauksissa sijaitsevan superior plus -tason, joista osassa myös kylpyamme. Sviiteissä huokahdutti kauniit kaari-ikkunat ja niistä näkymät torille. Niin ja hyvät kylpytilat. Hämmästystä puolestaan aiheutti menneen ajan seduloiden somistuksia muistuttavat, massiiviset ja itämaista tunnelmaa henkivät seinäkoristepeilit.

Huoneiden rauhallista ja tyylikästä tunnelmaa.

Mitään suuria tunneväristyksiä ei huoneiden sisustus herättäny, eikä tarttekaan. Maltilliset ratkasut ja hillityt värit sopii monen makuun. Sängyt ja patjat on laadukkaat, joten nukkuminen suju ainakin itellä syvästi ja maukkaasti. Noh, hyvät unet taitaa olla yks hotellihuoneen tärkeimmistä tarkotuksistakin. Yksityiskohtana mielenkiintoinen rakentamisknoppi: standardi huoneiden kylppärimodulit on laattoja myöten koottu valmiiksi Italiassa ja ne laskettiin ja aseteltiin sellaisenaan nosturin avulla suoraan paikoilleen, kerros kerrokselta.

Yhteistä kaikissa huoneissa on materiaalit ja rauhallinen sävymaailma, johon väripilkun antaa respastakin bongattujen samettinojatuolien kevyemmät versiot.  

Ravintola Más ja Börsin Katto

Hotellin yhteydessä toimiva Más-ravintola tarjoo isoveljensä, Helsingin Scandic Simonkentän tapaan espanjalaishenkisiä herkkuja. Tapasvalikoima on tasokas ja kattava frittimustekalasta pimientoihin ja serranon kinkkuun, patatas bravasta manghego-juustoon. Ilahduttavan autenttisia ja herkullisia makuja.

Vatsan saa huoletta täytettyä pelkillä tapaksilla ja pinxtoilla, mut isompaan nälkään kandee kokeilla myös avokeittiön grillin antimia. Vahvana suosituksena pitkään haudutettua, ylikypsää karitsanniskaa, joka oli todella muy sabroso. Samoin kuin andalusialainen risotto herkkutateilla, aah! Jälkkäriks tietenkin churrot.

Tunnelmallinen fiilis ja maittava safka; mitäpä sitä muuta illalliselta kaipaa?

Másissa tarjoillaan myös aamiainen, joka on perus hotellibrekkaria asteen tasokkaampi. Tuotteet oli fressejä ja hyvän makusia, tarjoilupinnat siistit ja henksu valpasta.

Másin herkkuja kandee käydä testaamassa, vaikkei hotellissa yöpyiskään.

Hotellin 9. kerroksesta löytyy baari ja kattoterassi, Börs Katto. Siellä nauttii chillin musan soidessa taidokkaasti tehtyjä drinkkejä ja voi samalla ihailla Turkua kattojen yllä. Baari on stailattu, hmm, en oikeen osaa sanoa millä tyylillä, mutta svensk tenn-henkinen tiikerikuosikangas sohvissa on pirtee valinta. Baarin ulkoterdestäkin tulee taatusti suosittu, kun säät sallii.

Börsin Katto on Turun uusin näköalabaari ja löytyy saunatilojen tavoin hotellin 9.kerroksesta.
Näkymät baarista paranee entisestään, kun torin remppa valmistuu.

Börs Katon lisäks ysikerroksessa on myös hotellin sauna. Löylyt oli lepposat ja mustaa kiiltävää pintaa hohtava tila makee. Maisemia kyllä mieluusti ihailis täälläkin, kun kerta talon ylimmässä kerroksessa ollaan. Tuntu hassulta, ettei saunassa tai pukkarissa ollu ikkunoita/näkymiä ulos. Sijaintinsa puolesta oli kyllä kätevä käydä saunomisen jälkeen vielä yömyssyllä baarin puolella.

Kuntoiluhuoneelta puolestaan löytyy kaikki tarpeellinen perusvälineistö ja painot tehokkaaseen hotellitreeniin. Respasta voi lainata myös fillarin tai kävelysauvat, jos haluaa nauttia kevyestä ulkoilusta yöpymisen lomassa.

Turkuhan on kaupunkina mainio kohde viikonloppuloman viettoon ja tekemistä riittää kaiken ikäsille. Aktiivinen kulttuurielämä, tasokkaat museot ja näyttelyt, hyvä baari- ja ravintolatarjonta sekä shoppailumahollisuudet tuo mutkin Turkuun aina uudestaan työmatkojen siivellä.

Kaiken kaikkiaan Hamburger Börs -vierailusta jäi hyvät fibat ja luultavimmin tuun yöpymään täällä myös jatkossa ja usein, duunikeikoilla ja vapaalla jo pelkästään sijainninkin takia. Täytyy käydä myös testaamassa molemmat Börsin terassit, kun kesä koittaa.

Scandic Hamburger Börs, Kauppiaskatu 6, Turku. Varaukset voit tehdä täällä.

MIESKIN© 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s