Åland Grönskar

Kaupallinen yhteistyö Viking Line ja Visit Åland

Toukokuun vikana viikonloppuna Ahvenanmaalla juhlittiin alkavaa kesää. Åland Grönskar – Ahvenanmaa Vihannoi -tapahtuma nostaa paikalliset maatilat, niiden viljelijät ja tuottajat sekä alkukesän tuotteet, kuten parsan, framille. Avoimet ovet kutsuu tutustumaan maatilojen elämään ja artesaaniyrittäjiin paikanpäälle.

Ahvenanmaa Vihannoi on syksysen Skördefesten-elonkorjuujuhlan pikkusisko ja vakiinnuttanut paikkaansa ahvenanmaalaisten kesän avauksena. Parhaillaan 100-vuotista itsehallintoaan juhliva saari on loppukeväälläkin kaunis ku satumaa ja antaa täydelliset puitteet tän kaltaselle tapahtumalle.

Mä pääsin kokemaan alkavan kesän vehreyden Visit Ålandin ja Viking Linen kutsumana ja listasin tapahtuman tän vuoden tärppejä, joista voi napata vinkit myös ens kertaa varten.

Maalaismaisemaa- ja makuja

1-2. Lumbarbyssa, Utgårdin tilalla on maalaismaisema kohillaan: peltoa ja laitumia riittää, vanha tuulimylly on ku leffan lavasteista ja punanen traktori tilan pihassa kirsikka kakun päällä. Täältä löytää metallikäsitöitä, jotka taotaan paikan päällä sekä mm. tyrnituotteita. Ladossa oli myös viikonlopun ajan Café Snickarboden, jossa herkuteltiin, milläs muullakaan, ku ahvenanmaalaisella pannarilla. Se täytyy syödä vähintään kerran, kun saarella käy!

Myös Gottbyssä sijaitseva Mickels Gård -luomutila tarjosi maalaisromantiikkaa koko pihapiirin mitalla. Eritoten laatulihastaan tunnettu tila esitteli vieraille muutakin karjaa, hyötykasveja, kukkia, käsitöitä ja tietenkin, ah, ahvenanmaalaista vihreää parsaa! Täällä päärakennus on muutettu museoksi, jonka opettavainen äänitarinakierros sopii hyvin myös tilan pienemmillekin vieraille.

Utgårdin tilalla oli myynnissä mm. tyrnituotteita ja rautaesineitä. Kotieläimet ja kauniit maisemat kuuluu olennaisesti ahvenanmaalaiseen maaseutuun. Ja pannari, tietty. Mickels Gårdin tilalta sai näiden lisäksi myös loppukevään vihreää kuningatarta, parsaa.

Kalaa monessa muodossa ja uusi makukokemus

3. Västerron tila löytyy huikeen kauniilta paikalta ihan meren ääreltä ja se onkin perehtyny kalastukseen ja kalan todelliseen hyötykäyttöön. Tilalla on nimittäin ravintola, joka tarjoo isännän ite kalastamia herkkuja ja kaikki mitä kalasta vaan irti saa, kokataan. Siis kaikki, nahasta ruotoihin. Tuotteita mm. savustetaan, paistetaan ja raakakypsytetään.

Tää on todellinen elämyskohde ja täällä ’nautin’ myös elämäni ekan (ja todennäkösesti samalla vikan) hylkeenlihaleivän. Kaikkee pitää kokeilla ees kerran, mutta tää ei ehkä ollu ihan se mun juttu. Vaikee oikeestaan ees kuvailla makukokemusta, se täytyy testata itse.

Hylkeenlihaleipää on maistettava ees kerran. Ulkonäkö muistutti, no jaah…. Juhlamenusta löytyi paljon myös itelle tutumpia ja omaan makuun ehkä maistuvampiakin elämyksiä.
Västerron tila on ihan rantsussa ja ravintolapaviljonki on rakennettu kierrätysmatskuista.

Mummolan tunnelmaa hienostuneesti

4. Neljäs piipahdus vei meidän hilpeän retkikunnan todella idylliselle Mormors Gröna Hus-ravintolalle ja sen vieressä olevalle Humlan Cafélle. Pittoreski ravintola ja suloinen kahvila pihapiireineen on käynnin väärti. Ja tapahtumaviikonloppuna ravintolan pihamökissä oli myös kirppari, josta rakkaan ystäväni Mirvan kanssa löydettiin tuliaiset kotiin muutamilla euroilla.

Perheomisteinen kesäravintola on tosi suosittu, joten pöytävarausta suositellaan.

Mormors Gröna Hus-tunnelmaa. Aikamatkaa tässä hetkessä.

Siideriä ja potturöstiä

5. Open Water Brewery on saanu hyvin jalansijaa olut- ja sidukkamarkkinoilla eikä vähiten onnistuneen tuotekehittelyn tai yrityksen reippaan, mut nöyrän henkilökunnan vuoksi. Innostus ja ylpeys tekemiseen ja oikeen paistoi panimon edustajan kasvoilla hänen tarinoidessa omista tuotteistaan.

Ahvenanmaalaisista pienpanimoista ainoona Open Water tuottaa myös paikallisista aineksista siideriä. Se eritoten maistu itelle ja palanpainikkeeksi sopi mainiosti Våffelrakan perunaiset vohveliröstiset makupalat.

Open Water Breweryn juomat ja Våffelrakan röstit, loistava makupari.

6. Historiallinen Eckerön Posti- ja tullitalo on puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, mut sopii vaikka päiväretken ainooksi visiittikohteeksi. Pramee, Engelin suunnittelema rakennus toimii museona, mikä esittelee tänä kesänä vierailleen ahvenanmaalaista taidetta, designia ja käsitöitä.

Pihan laidalta löytyy lisäks entinen tallirakennus, jossa toimii kesäsin viihtyisä kahvila Kafé Kalesch.

Sieltä saa herkullisten kahvilatuotteiden lisäks Amelias Limonad-limutehtaan artesaanijuomia ja käsintehtyjä, menestystä ja huomiota maailmaltakin saaneita Mercedes Chokolateriet-suklaita.

Tässä meidän vierailupisteet tänä vuonna. Aikamoinen kattaus, eikö? Kohteiden artesaanituotteita kannattaa aina hankkia kotiinviemisiksi ja mukana olevia yrittäjiä oli tänä vuonna näiden meidän käymien lisäksi pitkälti toista kymmentä.

Kivoja vierailukohteita kaikki ja tosiaan ensi vuonna tapahtuma järkätään taas toukokuun lopulla!

Illalisvinkki

Jos yövyt Maarianhaminassa, käyppä illastamassa kauniin rantapromenadin päädyssä sijaitsevassa Åss Paviljongenissa. Pursiseuran rafla on suosittu eikä ihme: safka on hyvää, tunnelma hersyvää ja maisematkin kohillaan.

Viikkarin ateriat

Niin ihanaa, kun laivat taas kulkee ja niiden palveluista pääsee nauttimaan. Ahvenanmaalle ja takaisin me reissattiin tää elämysretki Viking Linella Turusta. Ja tietenkin herkuteltiin molempiin suuntiin ravintolatarjonnan antimia, kalaa ja parsaa.

Oma ehdoton suosikki Viking Linen laivueesta on Grace ja ruokapaikkana sen Oscar a la carte-ravintola. Tällä kertaa me nautittiin siellä paluumatkan lounas. Laivalla, eritoten Gracella, saa aina tunteen, et olis kauempanakin ja safka on priimaa. Myös viinivalikoimat on kansainvälistä huipputasoa!

Ja kesäiset drinkit laivan kannella lounaan jälkeen: parasta!

Kiitos ihanasta kesän avauksesta Åland Grönskar & Viking Line! Vuonna 2022 tapahtumaa juhlitaan 28.-29. toukokuuta!

MIESKIN© 2021 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s