ROVANIEMEN hurmaava KESÄ

Yhteistyö Visit Rovaniemi

Oon jo monta kesää lomaillu Suomessa ja kiertäny sitä ristiin rastiin. Miks lähtee muualle, ku moni kotimainen kaupunki ja kohde on parhaimmillaan suvena. Myös Rovaniemi sykkii lumoovaa Lapin taikaa kesäsinkin. Maailmalla ja meillä kaupunki tunnetaan kai edelleen parhaiten joulupukista, napapiiristä ja ruska-ajasta, eikä niissäkää todellakaa mitää vikaa oo, mut heinäkuisen visiittini jälkee vakuutan, et kaupunki tarjoo paljon ainutlaatusta tunnelmaa syksyn ja kevään välissäki. Pääsin tutustuun Rovaniemen kesään ja samalla siellä pidettyihin Kuninkuusraveihin Rovaniemen Matkailun kutsumana. He toivoo, että mahollisimman moni matkaaja löytäs Napapiirin portille polkunsa myös kesällä.

Eikä ihme, viikonloppu oli meinaan huikee!

Nyt sitä muistellessa tuntuu, et oisin ollu reissussa vähintään viikon -kiitos järjestäjien onnistuneen ja hyvän ohjelmasuunnittelun, ihanien kelien ja loistavan matkaseuran. Kolmen päivän aikana meidän pressitiimi tutustu paikallisen elämysmatkailun kesäisiin tähtitärppeihin, ravintolatarjontaan ja paikallisiin yrittäjiin ja heidän tarinoihin -niin ja tietysti Kuninkuusraveihin sekä niiden ohessa järjestettyyn iltajuhlaan, jotka molemmat oli tällaselle ensikertalaiselle jo aikamoisia elämyksiä itsessään. Majoitus saa multa myös kiitosta ja kasvavan matkailun myötä on sekin kovassa nousukiidossa. Taisi muutamakin uusi hotelli valmistua alueelle.

Erityismaininnan saa kaikki ihmiset, joita reissun aikana tapasin. Ylpeys ja intohimo omaan tekemiseen on ihailtavaa ja se näkyy myös ulospäin. Tarinoita tuotteiden tai palveluiden ympärille ei tartte keksii, kun aitojakin piisaa yllin kyllin. Ja niistä syntyy ikimuistosia kokemuksia ja elämyksii meille vierailijoille. Tässä mun kokemat Napapiirin kaunottaren kesäiset kultakimpaleet:

Ounasvaaran kesäkelkkarata ja näköalatorni

IMG_20180727_183532-01.jpeg
Lapin luonto luo outoa taikaa, kun korkeenpaikankammonenkin pystyy rennosti ihasteleen upeita maisemia ja poosaileen kameralle.

Ounasvaara on yks Rovaniemen maamerkeistä ja paikallisten rakastama luontokohde. Täällä tajuu, miten Rovaniemi asettuu Ounasjoen ja Kemijoen kainaloon ja kuinka kaunis Lapin ja Suomen luonto on parhaimillaan. Vaikka korkeuksissa ja kuivalla maalla ollaanki, en oo aiemmin ees aatellu, miten oleellinen elementti vesi kaupungille on. Vaaralta pääsee alas vaikka hiihtokeskuksen maastofillareilla, mut meidän jengi valitsi kesäkelkkaradan ja meikä pääsi laskeen ekana. Juhuu, eli ei muuta ku lippis syvemmälle päähän ja kelkan kyytiin. Rata kiemurtelee rinnettä alas melko loivasti, mutta kunnon vauhtiinkin kourussa kyl pääsee. Jarrukapulalla saa himmattua liikkeen melkein nollaan halutessaan koko alastulon ajakskin. Itelläki meni pari ekaa mutkaa etanavauhtii, mut sit kun tajusin, ettei laidan yli mättäille niin vaan singahda, uskalsin pistää kelkan pikkasen kovempaan spiidiin. Ja myönnettävähän se on; lapsuuden mäkiajot tuli mieleen, ku kaarteissa vauhti kiihty ja sen verran hauskaa oli, että pitihän se nousta heti uudestaan hiihtohissillä ylös ja tulla toistamiseen alas. Suosittelenki, et hankit ainakin kaks laskukertaa heti alkuunsa. Ounasvaaran hiihtokeskuksen kesäpalvelut on auki syyskuun alkuun.

Silmä ja mieli lepää näissä maisemissa.
Kyllähän se lapsuuden mäkiautoilu tuli täs touhus mieleen.

Kesärafla Sauna

Kun hiihtokeskukselta käppäilee muutaman kivenheiton rantaan, kantautuu korviin ilonen puheensorina ja nenään herkullunen hiiligrillin tuoksu. Mikäs meininki tääl oikeen on! Jengii ui joessa terassin edustalla, joku juoksee laiturilta pyyhe lanteilla saunalle ja osa nauttii illallista aurinkoisessa kesäillassa. Ensivaikutelma Kesärafla Saunasta oli tosi hyvä ja mainioks tää Lapland Hotelsin kesäspotti osottautukin: herkullista ruokaa, kaunis jokimiljöö ja lepposa, ammattitaitonen henkilökunta. Kun hommat on kohillaan, tulee mestoille useesti uudestaan. Me nautittiin listan herkut ja hamppari oli paras, mitä oon pitkään aikaan syöny. Tänne kannattaa tulla safkaan ehottomasti, jos on grilliruuan ystävä. Ja muutenkin. Lapland Hotels avaa muuten hotellin Helsinkiin vielä tänä vuonna, jee!

Näkymät Kesärafla Saunan terassilta on upeet.
Lapland Hotelsin taiturit, Roope Kotila ja Tero Mäntykangas.
Black Angnus-härkää aasiatwistillä, rautua, hampurilaista ja grillattuu salaattii. NAM!

Saunalautta m/s Erkin Arkki

Saunaan ei tälläkertaa menty, koska meijän seuraava elämys odotteli jo viereisen laiturin nokassa. Tarkotus oli lähtee nimittäin löylyihin Ounasjoelle. Tää Saunalautta Erkin Arkki oli ehkä mun eniten odottama elämys. Karismaattinen ja maailmaa taatusti nähny kipparimme, Erkki Närä, on rakentanu hienon saunalautan ite ja asiakkaiden iloks seilaa sillä jokea ees taas. Fiilis on täydellinen: lautta liplattelee lepposasti auringon siltaa pitkin ja maisemat löylyhuoneen ikkunastakin on huikeet. Erkin kätevä, ympäryysmitaltaan kaljatölkin kokoinen aukko saunan seinässä pitää löylyssäolijoiden nesteytyksen kondiksessa. Lauteille mahtuu hyvin viis-kuus saunojaa kerralla ja terassilla pystyy vilvottelemaan vähintään saman verran väkee. Jossain kohtaa Erkki heitti ankurin pohjaan ja halukkaat, siis me kaikki, päästiin uimaan keskellä Ounasjokea. Pysähdyskohdassa oli just sopivan matalaa, et jalat ylsi huoletta pehmeeseen hiekkapohjaan. Rovaniemelläkin on ollu hellettä koko kesän, ni vesi tuntu oikeesti linnunmaidolta. Mä pääsin bonarina myös kokeileen ensikertaa sup-lautailua ja sekin oli kyl super-hieno kokemus. Puulämmitteinen sauna muuttuvin maisemin, täydellinen elämys munkaltaselle himosaunojalle. Lautalla tais vierähtää useempikin tunti ja kapu piti porukan viihtyvyydestä ja turvallisuudesta huolen koko matkan. Raikuvaa naurua ei illasta puuttunu, osaksi ainakin kiitos hilpee pilke silmäkulmassa seilaavan Erkin huumorin. Tänne tuun taatusti toistekin ja suosittelen kaikille, jotka Rovaniemellä käy.

IMG_20180727_211829-01.jpeg
Lautastaan syystäkin ylpeä Erkki Närä kuljettaa maisemista ja löylyistä nauttivia matkalaisia pitkin Rovaniemen vesistöjä.
IMG_20180727_220544-01.jpeg
Ounasjoki ja sen rannat. Pala kauneinta Suomi-maisemaa lipuu eteenpäin saunojan seuratessa menoa löylyhuoneen ikkunasta.
IMG_20180727_214446-01.jpeg
Ekan sup-lautailun vois tehä kehnommassaki mestassa. Taustalla häämöttää Jätkänkynttilä -silta.
IMG_20180727_220553-01.jpeg
Tätä auringon siltaa voi muistella sitte marraskuussa rännän keskellä.

Jokiveneristeily Ounasjoella

IMG_20180729_112936.jpg

Ounasjokeen voi tutustua myös moottoriveneellä…tai oikeestaan täs tapaukses jokiveneellä. Happy Fox -yritys tekee reippaita, puolentoista tunnin mittaisia ja yksilöllisesti suunniteltuja elämysretkiä Ounasjoelle. Paikalliset oppaat kertoo intohimolla tarinoita eri risteilyteemoja myötäillen. Me saatiin hyvä katsaus alueen historiasta mieleenpainuvasti ja mielenkiintosesti kerrottuna. Mahollisuus on myös pidempään retkeen, makkarangrillaukseen laavulla tai jopa kullankaivuuseen. Taas koko touhu oli entistäkin mielekkäämpää, kun oppaina toimi iloset, hommaa taidolla ja innolla vetävät yrittäjät. Toimintaa Happy Foxilla on ympäri vuoden.

PhotoGrid_1533500195717.jpg
Happy Foxin vetäjät selvästi rakastavat luontoa ja sen tarinoita. Meitä matkalaisiakaan ei hetkittäin pilvinen taivas haitannu, kun vauhtia piisas ja napakka tietopaketti anto taatusti jokaiselle jotain uutta tietoa Rovaniemestä.

Hostel Cafe Koti

IMG_20180727_172711-02.jpeg

Me yövyttiin vallan mainiosti Sokos Hotelli Vaakunassa, mut kuten tos jo aiemmin kerroin on majoituspalvelut hyvässä vedossa Rollossa. Alueelta löytyy upeita butik-hotelleja, mut myös edullisempia vaihtoehtoja, joista yhdessä päästiin käymään. Hostel Cafe Koti sijaitsee aivan keskustassa ja voi että, miten sympaattinen mesta se on! Punkkaa löytyy alle kolmenkympin kimppahuoneista alle satasen maksaviin kahden hengen viihtysiin huoneisiin, joissa on myös oma veski. Kesäsin Cafe Kodin katolla toimii Mökki-terassi, jossa voi nauttii herkullista safkaa ja vaikka maailmallakin palkitun Kyrö Distilleryn drinkkejä. Omistajat on taas rakkaudella ja intohimolla hommassa mukana. He toivoo aidosti, et yöpyjät tuntisivat olonsa kotosaks ja heistä on mahtavaa, jos toisilleen tuntemattomat matkaajat tutustuvat toisiinsa juuri täällä. Eikä hostellilla ideat lopu: Yöpymisen ja ravintolatoiminnan lisäksi on tanssituntii, leffailtoja, kirppistä ja teemabileitä. Kesäterdellä on lisäks mahollisuus vuokrata frendiporukan kesken palju käyttöön!! Niin siistii! Täällä yövyn ens kesänä.

Hostel Cafe Koti
Hostel Cafe Koti on sympaattinen ja iloinen majotusvaihtoehto Rovaniemellä.

Sitte väliin vähän ostoksia.
Balmuir Store Arctic Circle

Laadustaan tunnettu Balmuir on avannu franchiseyrittäjien vetämän myymälän Napapiirille, aivan Joulupukin majan tuntumaan. Sijainti ei vois olla parempi ja liike itsessään on upeessa, ylellisyyttä huokuvassa loghouse -hirsitalossa. Myymälän valikoima on laaja ja huolella esillepantu, niinku Balmuirilla on tapana. Storea luotsaa hurmaava Kotaniemen pariskunta. Miten näit mahtavii yrittäjätyyppei tääl oikeen riittää jokapaikkaan? Vaikka tuotteet on upeita, palvelun sydämellisyys tekee ostohetkestä entistä mielyttävämmän. Täällä Napapiirin Balmuir Storessa on myös monogrammi-painatuslaite, jolla monesta tuotteesta saa entistäkin yksilöllisemmän. Talon toisessa kerroksessa on hulppea loungetila, jossa isompia ryhmiä voi houstata. Me saatiin ostosten lomassa nauttia mennentullen kesän paras brunssi tokan kerroksen kauniilla lasiterassilla. Mä veikkaan ja toivon menestystä Napapiirin tyylikkäimmälle liikkeelle!

Tyyli ja laadukkuus on Balmuirin tunnusmerkkei myös Napapiirillä. Mieskin ihastu hattuun.
Rovaniemeläistä vieraanvaraisuutta notkuva pöytä ja sen molemmilla reunoilla ihanaa jengiä, joiden kanssa sain viikonloppua Rollossa viettää.

Arctic Desing Shop

IMG_20180727_144249-02.jpeg

Aivan Rovaniemen keskustasta puolestaan löytyy yrittäjä Tea Latvalan vetämä Arctic Desing Shop, joka on oivasti keränny saman katon alle huolella valikoituja, paikallisia tuotteita. Täältä löytyy koruja, astioita, marjamehuja, puudildoja tai vaikka taide-grafiikkaa. Kyse ei siis oo matkamuistomyymälästä, josta jengi roudaa noloja neljän tuulen hattuihin puettuja muumihahmoja maailmalle, vaan nimensä mukasesti desing shoppi, josta saa kerralla katsastettua alueen parhaan kärjen. Itelle lähti mukaan sininen poronnahka lompsa.

PhotoGrid_1533495209906.jpg
Trendikästä ja retroo, skandinaavista meininkiä.

Pizzaa,sapaksia, tapaksia

Rovaniemeltä ei maittava safka lopu. Kauppayhtiön Pure Pizzasta saa, jos ei koko Suomen, niin taatusti ainaki Rovaniemen parhaat pizzat. Aidon napolilaisuunin kuumudesta nousee vaikkapa tosi herkullista, valkosta juustopizzaa tai hyvän savun saanutta Holy Smoke -kinkkupitsaa. Toki listalta löytyy porosalamiversiokin. Seinän takana on puolestaan burgerijointti Pure Burger, jonka kaikki irtaimisto on myytävänä, lamput, pöydät, astiat. Takaseinällä olevat flipperit kiinnosteli.

PhotoGrid_1533489874174.jpg
Pure Pizzan punanen uuni on italiantuliaisia ja se takaa raflalle pohjoisen parhaat pizzat.

ROKA Kitchen & Wine Bar puolestaan tarjoo maittavia sapaksia, tapaksia ja slidereita pieneen tai isompaankin nälkään. Persoonallinen ja tunnelmallinen mesta on omistajattaren itsensä suunnittelema. Välimerellisten ja lappalaisten herkkupalojen lomassa kandee testata talon oma, raparperista valmistettu aperol. Kuten kuva kertoo, palvelualttius ja ilo on täälläkin läsnä.

PhotoGrid_1533490246044.jpg
Roka Kitchen & Winebar on jo Kuusiston yrittäjäpariskunnan toinen rafla Rovaniemen keskustassa.

Kuninkuusravit

IMG_20180728_140852_981-01.jpeg

Ja sitten ne ravit. Heti alkuunsa on pakko myöntää, et ensikertalaisena meikä oli vähän skeptinen ja ennakkoluulonen koko tapahtumasta. Aattelin, et istuukoha jengi tiiviisti tv-ruutujen edessä toisilleen räyhäten ja hikikarpalot otsalla seteleitä luukuille ladaten. Miten väärässä voikaan tällanen helsinkiläinen fäsönhörhö olla. Viikonlopun aikana Rovaniemen Mäntyvaaran aurinkoiselle raviradalle keräänty yli 50.00 innokasta hevosurheiluharrastajaa ja vaikka toki jännitystä ja pingotusta välillä ilmassa aistiki, oli porukka hilpeen ilosta ja hyväkäytöksistä koko viikonlopun ajan. Ravialue oli valtava ja valjakkojakin kymmeniä. Mäntyvaaran rata muuten kuulema toimi oikein hyvin tällasen megatapahtuman areenana. Ja toisin ku luulin, ei jengi örveltäny pitkin nurmia tai räyhänny ehkä menettämiensä eurojen perään. Päin vastoin: lämmin yhteenkuuluvuus ja intohimo lajiin vallitsi jokapaikassa. Niin, ja kuinkas kävikään..kyllä sitä meikäkin innolla tapitti penkkirivin päädyssä hengitystä pidätellen, kun suomenhevosten eka maili starttas. Fiilis ja hurmos oli huikee, kun hevosten ravi ja kuuluttajan ääni kiihty yleisön seuratessa suosikkiensa etenemistä. Me päästiin myös tutustuun kätevään Paulus-appsiin, jonka avulla pystyy pitään hevosen lääke- ja hoitotiedot helposti kännyssä. Täst kuullaan taatusti lisää pian! Ravipäivien välissä vietettiin iltajuhlaa Ounaspaviljongilla. Kesäyössä ravikansaa viihdytti mm. Paula Koivuniemi, Markku Aro ja Matti Nykänen. Toisella stagella pääsi lavatanssitunnelmaan Anne Mattilan ja Finlandersien tahdissa. Aika moista! Sunnuntaina ratkaistiin sitten varsinaiset kuninkaalliset ja kruunun saivat (kuulema) ennakkosuosikit. Kuningattareksi ravasi Akaasia ja kuninkaaksi Costello. Vaikka oma toto-neitsyyteni ei massia tuonukkaa voin hyvin kuvitella, miten homma koukuttaa mukaansa -eikä vaan niiden voittojen, vaan myös ainutlaatusen tunnelman vuoksi. Ehkäpä meikä löytää tiensä ensi vuonna Lahden Jokimaalla pidettävien Kunkkareiden katsomoon.

PhotoGrid_1533491091125.jpg
Aurinko posotti ja yleisö nautti. Ravitunnelmaa parhaimillaan.
PhotoGrid_1533544470716.jpg
Ounaspaviljongissa hilpee ilottelu eturivin artistien tahtiin jatku melkein yli puolen yön.

Ihanan ja ikimuistosen viikonlopun jälkeen kesti hetki palautua arkeen. Niin paljon hyviä fiboja, maisemakuvia ja hetkiä mielessä. Rovaniemi nousi kiistatta mulla kotimaan kesäkaupunkien kärkikaartiin ja suosittelenkin sitä auliisti kaikille, jotka haluaa uusia, unohtumattomia elämyksiä Suomen kesässä. Ulkomaalaiset turret on kesäsen Rollon jo löytäny, nyt on meidän vuoro.

Kiitos Visit Rovaniemi ja retkiryhmä!

©MIESKIN 2018 ALL RIGHTS RESERVED

3 kommenttia artikkeliin ”ROVANIEMEN hurmaava KESÄ

  1. Pikku korjaus: Raveissa ei ole ratsukkoja kuin montelähdössä ainoastaan. Valjakkoja on se, joissa hevonen on valjastettu vetämään jotain. Ja niitä oli yli sata.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s