Rovaniemi, talven valo

Kaupallinen yhteistyö Visit Rovaniemi

Moni taitaakin jo tietää, et Rovaniemi on tällähetkellä yks Suomen valo- ja vetovoimasimmista matkailukohteista -myös maailmalla. Mut jotta ymmärtäs mistä haippi oikeen johtuu, kandee kaupunki ja sen valopilkut käydä kokemassa ite.

Valon tuomaa tunnelmaa Joulupukin pajalta.

Mä kävin. Vuosi sitten Rollo hurmas mut keskellä kesää, nyt oli talvisen kaupungin vuoro tehä vaikutus. Ja tekihän se, nimittäin vuodenajasta riippumatta Rovaniemi näköjään hurmaa vierailukohteena. Ja kokoajan siel on myös jotain uutta ja inspiroivaa rakennettu tai alotettu. Töitä paikalliset yritykset ja tahot toki on tehny urakalla, et tällaseen menestykseen ovat päässeet -ja matkailun kovassa kisassa pitääkin kehittyä ja kehittää uutta kokoajan.

Visit Rovaniemi kutsu mut tutustuun kaupungin talviseen tarjontaan pressivierailun puitteissa ja meitä oli mun lisäks samalla matkalla varsin hilpeen iloinen porukka helsinkiläisiä matkabloggaajia ja toimittajia. Mielekäs matkaseura avittaa aina kokemuksien onnistumisessa, mut kyl päätekijänä oli hurmaavat paikalliset ihmiset (eritoten duunistaan syystäkin ylpeet yrittäjät), kansainvälisen tason majotus- ja elämyspalvelut ja itelle herkkusuuna myös makunautinnot. Matkan teemana oli Arctic Glamour ja sitä piisasi, vaik välillä toppahaalarissakin pisteltiin menemään.

Rovaniemellä nukkuu yönsä hyvin

Itelle yks olennaisimmista jutuista työ- tai vapaa-ajan matkoilla on yöpyminen. Jotkut sanoo, et ’ihan sama mikä murju, eihän sitä hotellissa tee muuta ku nuku hetken’. Mä oon erimieltä: majotuskohde on mulle yhtä tärkee osa matkaa ku safka, nähtävyydet tai vaikka paikallisten kohtaamiset. Mä esim. rakastan lomareissuil köllii pitkään tyynykasojen keskellä herkullisen brekkarin jälkeen tai istuskella ilta-drinkillä lobbyssa seuraten respan ympärillä hääräävää henkilökuntaa ja saapuvia vieraita. Duunimatkoilla taas parasta on pitkän päivän jälkeen sujauttaa tohvelit jalkaan ja köpötellä hotellin saunalle tai käydä läpi päivän tapahtumat vaahtokylvyssä. Valmiiks katettu aamiainen on aina luksusta ja kruunaa hotelliyön.

Rovaniemi on onneks pysyny kasvavien turistivirtojen vauhdissa mukana. Tasokkaita majotusvaihtoehtoja on noussu viimesten vuosien aikana alueelle useempiki ja osa niistä on jo ehtiny napata palkintoja kansainvälisissä kisoissa. Vaihtoehtoja on hintatasoltaankin monta ja ydinkeskustan lisäks majoitusta löytyy myös pienen ajomatkan päästä. Meidän seurue pääs kokeileen kaikkiaan neljää eri kohdetta, ite yövyin kahessa kohteessa.

Glass Resort on hyvä vaihtoehto yksinäiselle nautiskelijalle tai vaikka nelihenkiselle perheelle.

GLASS RESORT sijaitsee vajaan 10 kilsan päässä keskustasta, Joulupukin pajan läheisyydessä. Se koostuu 24 yksittäisestä huoneistosta, joiden seinistä suurin osa on paikan nimen mukasesti ikkunapintaa. Paritalonpuolikkaaseen majottuu hyvin vaikka perhe. Alakerrassa on olkkari vuodesohvineen, ruokapöytä, kompakti mut hyvin varusteltu keittiö sekä pesu- ja saunatilat. Yläkerrassa on sängyt kahdelle. Herkullisena yksityiskohtana Glass Resortin jokaisen huoneiston takapihalla on niinikään muiden katseilta suojattu jacuzzi. Mietin, et kun tähtitaivaan alla ja lämpösessä porekylvyssä lepoilu oli tällaselle lumeen ja pakkaseen jo tottuneellekki huikee elämys, ni mitä se mahtaa olla kaukomailta saapuville. Wau-faktori todellakin! Jos jotain huoneistolta sais toivoo, ni ehkä leveemmät patjat yläkerran makuutilaan. Muutoin kokonaisuus hipo täyttä kymppiä! Vastaanottorakennuksessa on lisäks lappilaisia makuja tarjoileva rafla, jossa nautitaan aamusin maittava ja mutkaton brekkari. Glass Resortin vieressä on myös jääravintola ja lumiukkomaa, jotka tosin oli vasta lumetusvaiheessa meidän visiitin aikana. Periaatteessa paikka tarjoo elämysmatkaajalle kaiken tarvittavan.

Glass Resort tarjoo matkailijalle kaiken tarpeellisen. Myös erilaisia elämyksiä voi varata vastaanotosta tai hotellin nettisivuilta jo etukäteen.

Toisen yön nukuin aivan Rollon keskustassa. Julkisivultaan funkkishenkinen ARCTIC LIGHT HOTEL on entinen kauppalantalo, joka mutkien jälkeen peruskorjattiin. Rakennus muuntu hotelliks vuonna 2013 ja siitä alkaen tää perheyrityksen omistuksessa oleva kaunotar on ollu yks keskustan kiitellyimmistä ja halutuimmista yöpymispaikoista. Eikä ihme: hienostunu ylellisyys sekotettuna tyylikkäästi lappilaiseen tunnelmaan on mainio kombo ja hotellin palvelut pelaa. Vaikka suunnittelutoimisto Jaakko Puro/Puroplan Oy:n kädenjäljen tunnistaa, on Arctic Lightissa uniikki fiilis. Huoneet houkuttelee nautiskeleen vierailusta ja ne on kalustettu laadukkaasti. Vastaanotto ja aulatilat on viihtysät ja meininki kansainvälistä. Brekkariinkin on selvästi panostettu ja sitä on kehuttu useissa julkasuissa ja arvioissa. Ehkä vieno kummastus itelle aamiaisella näin laadukkaassa hotlassa oli erikseen tilattavien omelettien maksullisuus. Tai oon kai vaa tottunu, et ne kuuluu hintaan. Noh, eipä toi pikku juttu oikeesti haitannu. Myönnettäköön muutenkin, et mä oon jo pitkään halunnu testata tän hotellin. Muiden kertomat kehut piti paikkansa ja ilolla suosittelen itekki Arctic Lightia kaikille. Bonarina muuten niinikään perushuoneiden lisäks hotellin sisäpihalla olevasta puutalosta löytyy erillinen, jouluhenkinen sviitti tosi jouluttajille.

Pari sataa metriä Arctic Lightilta, myöskin siis ihan ytimestä, löytyy uutuuttaan hohtava huoneistoboutiquehotelli HAAWE. Se toimii ns. kevyemmällä vastaanottoperiaatteella. Toisin sanoen sesonkiaikanakin vaan klo 11-19 välissä hotellilla on henkilökuntaa paikan päällä. Käytännön asiat siis hoidetaan pääosin netissä ja varauksen jälkeen check-in ja uloskirjautuminen tapahtuu etukäteen saadulla koodilla. Tää mahdollistaa ehkä astetta edullisemmat hinnat. Pääsin ihasteleen 14 yksilöllisestä huoneistosta muutamaa ja jestas, miten päheitä ne oli. Bloggaaja-kollegan valkoinen jää-teemahuone oli upein, mitä oon vähään aikaan nähny. Jääkaapista löytyvät aamiaistarvikkeet sisältyy hintaan, eli brekkari tehdään ite. Se on vaan pieni miikka, koska huoneet itessään on todella hienot. Tänne ehdottomasti ens kerralla!

Glass Resortin vieressä puolestaan sijaitseva Nova Skyland näytti ylistykseltä minimalisuudelle ja skandi-designille. Vaaleeta, käsittelemätöntä puuta ja luonnonvaloa tulvivat 2 kerroksiset huoneistot on taatusti kaukomailta saapuvien mieleen. Ja samoin ku Glass Resortilla on täälläki ympäröivä metsä pääosassa.

Haaween kaikki huoneet on sisustettu erilaisiksi. Valkonen Jää-huone teki erityisesti vaikutuksen. Nova Skyland luottaa pohjoismaiseen, vähäeleiseen tyyliin.

Kolmannen piipahduksen tein Arctic Treehouse -hotellille, joka on tullu maailmallaki tutuksi sulosista käpylehmä-sviiteistä ja Kardashianien reality-vierailusta. Samoin, ku muissa majoituskohteissa, on täälläki laatu ja asiakkaiden viihtyvyys avainasemassa kaikessa tekemisessä. Mahtavaa, että hommat toimii.

Kuvia käpylehmä-sviiteistä vilisee somessa. Meitsikin heittäyty hetkeks

Ruoka

Rovaniemi on täynnä myös ihania makuelämyksiä ja saatavana on todellakin muutaki, ku pelkkää poroa. Toki perinteisii lappi-teemasia paikkojaki löytyy, mut kaikkinensa ruokaravintoloiden skaala on laaja ja tasokas. Me lounastettiin Arctic Treehousen Rakas -raflassa, sekä hurmaavassa mexicolaishenkisessä Yucassa.

Illallispaikoiks valikoitu eritoten kasvissafkaan perehtyny Nabo ja toisena iltana juurikin niitä lappilaisia (ja melkein kliseisiä) elämyksiä tarjoova klassikko, Nili. Hyviä kokemuksia kaikki ja täs kohtaa kiitos muuten reissun järjestäjille hyvästä läpileikkauksesta kaupungin ruokatarjonnasta!

Revontulet ja joulupukki

Näistä kahesta Rovaniemi kai tunnetaan parhaiten. Vaik kaamos kestääki monta kuukautta, ei Rovaniemellä pimeessä tartte kulkee. Valo nimittäin on yks tärkee elementti Napapiirin talvessa ja valosuus löytyy myös aidosti paikallisten luonteessa. Toisaalta kaamos ja tuurilla pari tuntii päivässä nähtävä auringon pilkahdus kiehtoo ja kummastuttaa, mut kylhän se varsinainen valoasia on revontulet. Se onkin ilmiö, joka on saanu joulupukin lisäks matkailijat mestoille maapallon joka kolkalta. Revontulia voi toki näkyy Etelä-Suomessaki, mut täällä ehkä todennäkösemmin -keskimäärin jopa 200 kertaa vuodessa. Me päästiin revontulten metsästykseen ammattilaisen kyydissä ja tunteja kestävä safari palkittiin puoliltaöin. On ehkä hyvä huomauttaa, et revontulien bongaamiseen kandee varata oikeesti useempi tunti. Eli jos sulle luvataan tasan kolmen vartin mittanen alkuillan ajelu, ni harkitse kandeeko. Nippelitietona viel, et monissa netissä löytyvissä revontulikuvissahan taivas leimuu punasena ja sinisenä. Todellisuudessa yleisin revontulen väri on vihree ja muita sävyjä havaitaan todella harvoin. Tää vaan, ettet heti odota sateenkaaren kaikkia sävyjä taivaantäydeltä. Ja kun pakkasyössä saatetaan jöpötellä tovi, kandee varusteet olla kondiksessa. Ite vuokrasin Glass Resortilta toppahaalarin bongausretkelle ja se tulikin tarpeeseen.

Revontulet on tuuripeliä, mut ku onni osuu kohalle on näky monesti henkeesalpaava. Oikeet laitteet auttaa ettimisessä.

Sit sanomattakin on selvä, et aito ja oikee joulupukkihan löytyy myös täältä. Sen tietää myös alueen yrittäjät, jonka myötä kaikenlaista matkamuistotuotetta on pukkiin liittyen rutkasti saatavilla. Niin myös useempikin joulumaa: Joulupukin pajakylä on alue, joka sisältää useita eri palveluja ravintoloista kauppoihin. Santa Park puolestaan on valtava luolakokonaisuus, joka siis on rakennettu maan sisään. Molemmat on näkemisen arvoset, vaikkei pukkiin uskoskaan. Me treffattiin pukki Santa Parkissa. Harmaaparta oli pirteenä ja tiloja meille esitelly tonttu varsin touhukas. Pajasta löytyy myös hieno jäähuone, jossa jääprinsessa tarjos meille, ohoh. hyisen tymäkät snapsit.

Pajakylän alueella on ainakin turistien vinkkelistä katottuna hyvät shoppailumahollisuudet muutenkin. Viimevuotisen Balmuir-liikkeen vierailun jälkeen on omistaja laajentanu valikoiman onnistuneesti Lumenen ihonhoitotuotteisiin, Gemmin turkisasusteisiin ja aivan uutena, loistavana ideana Santa’s Chocolate and Candy shop -makeismyymälään. ’Muumi Talviyö’-emalimukia puolestaan myy ainoastaan Moomin Valley Shop.

Vinkki! Muotitaiteilija Jukka Rintalan retrospektiivinen näyttely on ihasteltavissa Kulttuuritalo Korundissa 23.helmikuuta 2020 saakka! Kattava setti Jukan uniikkeja ilta- ja esiintymisasuja sekä maalauksia on todellinen arctic glamour -tykitys ja se esittelee myös taiteilijan uusimman golden lights -kuosin.

Olipas mainio retki ja toivottavasti se välittyy myös sulle. Nappaa nää vinkit taskuun ja suuntaa Napapiirillä ihastuun pohjosen valoon. Kiitos upeista kokemuksista Visit Rovaniemi ja hulvattomasta matkaseurasta ystävät!

Kuvat Juri Silvennoinen ja Jonna Öhrnberg

©MIESKIN 2019 ALL RIGHTS RESERVED