Tallinna kutsuu kesään! Uutta ja tuttua sekä vinkkejä polkupyörällä liikkumiseen.

Pressimatka yhteistyössä Visit Tallinn, Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line

Tallinna tarjoaa joka käyntikerralla jotain uutta ja mielenkiintoista jo tuttujen juttujen lisäksi. Mutta tututkin jutut tuntuu uusilta, kun niitä ja koko kaupunkia kiertelee fillarilla!

Vaikka Tallinnassa liikkuu kätevästi paikasta toiseen jalan, ratikalla ja taksilla on myös polkupyörä tosi mainio kulkupeli. Mä pääsin Visit Tallinnan ja kolmen varustamon yhdessä järkkäämälle, kahden päivän pressireissulle, joista toisena kierreltiin mestoja polkien. Kaupungista kun kaupungista saa ihan uuden käsityksen ja näkymät satulan selästä käsin.

Pyörällä Tallinnassa

Pyörätiereittejä kunnostetaan Tallinnassa kokoajan lisää ja mielenkiintosen retken pyörällä voi tehdä päiväkseltäänkin vaikka muutamassa tunnissa. Pyöräilijöitä kohdellaan Virossa aika samoin pelisäännöin, kuin Suomessa, joten varovaisuus ja järki on hyvä olla matkassa mukana täälläkin kun fillarilla liikkuu.

Fillarivuokraamoja Tallinnassa on muutamia ja myös laivan kyydissä voi tuoda oman pyörän pientä lisämaksua vastaan. Meillä oli käytössä Touring Tallinn -vuokrapyörät ja suomalainen opas. Vuokrata voi vaikka yksityisen pyöräretken kaveriporukalle oppaineen. Me suunnattiin lenkki kaupungin itäosaan ja meinaan vuokrata zykkelin seuraavallakin käyntikerralla. Mitään megalomaanisia ylä/alamäkiä ei reitillä ollut, joten homma ei vaadi peruskuntoa kummempaa.

Kadriorg on ku Tallinnan oma Central Park: kaunis ja hyvin pidetty puistoalue ihan keskustan kyljessä. Päivän Tallinnassa viettävälle se on yks oiva kohde vaikka juuri polkupyörällä liikkuessa. Upea museopalatsi ja sitä ympäröivät istutukset on ku mistäkin kuninkaallisesta linnasta ja löytyypä alueelta ’joutsenlampikin’. Puistossa järjestetään myös paljon tapahtumia. Alueen itäosassa on kaunis japanilainen puutarha, sekin fillarimatkan päässä.

Kumu löytyy Kadriorgin puiston laidalta ja sinnekin pääsee siis helposti polkien. Virolaista taidetta esittelevä museo on must-kohde kuvataiteen ystäville ja kulttuurinnälkäisille muutenkin. Amfiteatterista muotoonsa inspon saanut moderni rakennus on suomalaisen arkkitehdin, Pekka Vapaavuoren suunnittelema.

Pysyvien näyttelyiden lisäksi Kumussa on myös vaihtuvia teemoja, tänä kesänä mm. Ajattelevat kuvat-näyttely. Sen piti keskittyä Baltian maiden ja Moskovan taiteilijoiden 1970–1980 luvuilla käymään dialogiin, mutta pari viikkoa ennen avajaisia leimahtanut Ukrainan sota antoi näyttelylle aika erilaisen merkityksen ja kulman.

Kumu on Viron taidemuseon päärakennus ja taidetta on esillä kaikilta itsenäisyyden ajan vuosilta.

Pyöräretkeä Kumusta kannattaa jatkaa edelleen koillisen suuntaan ja piipahtaa Tallinnan Laululavalla. Konserttien ja muiden tapahtumien estradi on hieno paikka tyhjänäkin. Siitä vielä eteenpäin matka jatkuu Maarjamäelle. Hyvä välietappi ja virkistävät juomat voi nauttia vaikka Riviera Palais Brasserie-ravintolan pihamaalla. Tänne nousu vaati lenkin ainoan pienen ponnistuksen.

Paluu keskustaan kulkee ketterästi (vaikkakin melko tuulisesti) Piritan rantatietä pitkin. Sen pyörätie ja oikeastaan koko rantabulevardi on kunnostettu hienosti ja Tallinnan siluetti ja satama näkyy ja lähenee koko paluumatkan horisontissa.

Polkupyörällä kannattaa kulkea myös toiseen suuntaan keskustasta ja viettää päivää Kalamajassa ja/tai Noblessnerissa.

Ite pääsin siellä jo toistamiseen ihastelemaan ja ihmettelemään Iglupuiston tunnelmaa. Hauskan näköisissä mökeissä voi yöpyä ja osa toimii vuokraetätyöpisteinä. Lisäksi alueella on saunoja ja ulkoporeammeita. Ens kerralla täytyneekin vuokrata sauna kavereiden kanssa täältä vekkuleiden pikku pärekattomökkien alueelta. Moni viettää Tallinnan päivänsä Kalamajan alueella ja mikäpä siinä; paljon nähtävää ja koettavaa riittää ja täälläkin paljon uutta. Tuttua puolestaan on yks oma vakkari käyntikohde, Fotografiska, jonka näyttelyt kiehtoo aina. Tällä kertaa eritoten The Pet Show.

Iglupark on hauskan näköinen paikka. Kesäisin alueella toimii myös baari.
Tallinnan Fotografiska kiehtoo joka kerta.

Uusi alue!

Itelle ja muillekin mukana olleille ihan uusi alue löytyi, kun matkaa jatkaa Noblessnerista eteenpäin Kopliin päin. Põhjalan tehdas-alue on jo jonkin aikaa vai vihkaa suosiota tallinnalaisten keskuudessa kasvattanut uusi kulttuurikeskittymä. Kyse ei ole kuitenkaan monelle tutusta bissebrändistä, vaan entisestä kumitehtaasta.

Alueella työskentelee jo nyt kymmeniä eri tahoja: käsityöläis- ja muita pienyrittäjiä, vaatesuunnittelijoiden showroomeja, taiteilijoiden työtiloja, kahviloita, baarieja, leipomo. Näyttelyitä ja festarijuhlia raffin hienossa miljöössä, vanhan tehtaan tiloissa ja pihamaalla. Lupaavalta kuulostaa, eikö!

Põhjala on tosiaan vasta kehittymässä, mutta veikkaan tästä ajan myötä kyllä seuraavaa telliskiveä. Mestoille pääsee ratikallakin (->Kopli), mutta kannattaa zekata etukäteen aukioloajat ainakin vielä toistaiseksi, jos/kun sinne suuntaat!

Põhjalan tehdasalueen rososen tyylikäs tunnelma viehättää.
MÄRSS valmistaa reppuja ja muita asusteita vegaaniystävällisistä materiaaleista, KOKOMO paahtaa ja maistattaa asiakkailleen laajan valikoiman eri kahvilaatuja ympäri maailmaa vuodenajan ja saatavuuden mukaan ja AUGUST -vaateyritys luottaa tuotteissaan pääosin eleganttiin mustan ja valkoisen yhdistelmään.
BOTIK tarjoaa maittavia drinkkejä, streetfoodhenkistä safkaa ja erilaisia tapahtumia. Paikan jippo on päheä salapuutarha baarin takapihalla.

Aah, ruokaa!

Ei oo sellasta reissua Tallinnaan, jolla en söisi hyvin. Täällä uusia ravintoloita ilmestyy sinne tänne vähän väliä ja vaikka tutut lempparit pitää kärkisijoja omalla listallani on mahtava päästä maistelemaan itelle entuudestaan tuntemattomien raflojen annoksia.

Meillä oli testissä Botik-ravintolabaarin lisäksi vegaaniruokaan keskittyvä Oasis, italialaisia klassikoita tarjoava Pomo ja bistrohenkistä safkaa kokkaava Ülo. Reissun herkullisimman annoksen söin kuitenkin Tallink City-hotellin Grill House-ravintolassa.

Rotermannin trendialueella oleva Oasis on hauska ja ainakin rennompi vaihtoehto vanhassa kaupungissa olevalla, monelle jo tutuksi tulleelle V-vegaaniraflalle. Arki-iltana paikka oli ihan pinkeenä kaiken ikäisiä, iloisia asiakkaita. Ravintolan yhteydessä on lisäksi suosittu vegaanikauppa. Kauniisti kootut ja värikkäät annokset on taatusti vegaanien mieleen. Itelle jäi paikasta aavistuksen hapuileva fiilis, ainakin annosten saapuminen kesti vierailukerralla luvattoman pitkään. Pro-henkilökunnan saaminen ravintoloihin taitaa täälläkin olla pandemian jälkeen vaikeeta.
Viru-keskuksen ja oopperatalon välissä Tammsaare-puistossa olevassa lasirakennuksessa toimiva Pomo sopii hyvin lounaspaikaksi vaikkapa koko perheelle: pizzaa ja pastaa moneen makuun. Sisustus on veikeää ja värikästä.
Telliskivestä löytyvän Ülo -ravintolan listalla pääosassa on kasvisruoka, mutta kalaa ja lihaakin toki saa. Vierailupäivän lounaalta valitsin kanaa.
Tallinkin oma Tallink City-hotelli on rempattu täysin, myös hotellissa toimiva ravintola. Hotellin huoneet on viihtyisät ja lokaatio kaupungin parhaita. Grill Housessa nauttimani, messevän alkupalavalikoiman annokset oli niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin herkulliset. 

Merimatka aloittaa ja päättää retken.

Meriteitse reissu Helsingistä Tallinnaan alkaa ja päättyy laivamatkaan. Me tehtiin menomatka Eckerö Linen Finlandia-laivalla. Ainakin välillä kannattaa panostaa Eckerön lounge-lippuun, niin voi nauttia matkapäivästä kunnolla jo heti alkuunsa. Lipun hintaan sisältyy myös loungen tarjoilut! Finlandian buffetaamiainen on myös verraton startti päivään! Paluumatka meillä taittui puolestaan Viking Linen XPRS-laivalla, jolla syötiin aina takuuvarmasti herkullinen buffet-illallinen. Iloisena yllärinä buffan pääruokia oli myös annosteltu lautasille valmiiksi à la carte -ravintolan tyyliin.

Eckerön herkullisen aamiaisen jälkeen pääsin hetkeksi laivan puikkoihin. Viikkarin illallisen ohessa ihasteltiin rauhoittavaa merimaisemaa.

Tallinna on mitä mainioin kohde tänäkin kesänä. Se on yksi suomalaisten suosikki, eikä kyllä mikään ihme: kaupunki huomioi ja tarjoo elämyksiä kaikenlaisille matkaajille. Sukkelat yhteydet laivoilla Helsingistä takaa sopivasti aikaa ja paljon nähtävää paikan päällä lyhyelläkin visiitillä. Ja aina löytää halutessaan uutta!

MIESKIN© 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s