Ahvenanmaata ulkoillen

Kaupallinen yhteistyö Silja Line ja Visit Åland

Ahvenanmaa on upee luontokohde ja sen monimuotosuus yllätti munkaltasen kaupunkisuhaajan. Saaren luontoon pääsee parhaiten tutustuun fillarilla tai patikoiden ja kun kaikki on lähellä, kerkii päivässäkin jo paljon. Ja siihen sopiikin hyvin Silja Linen tämän kesän’21 uusi reitti, Päivä Maarianhaminassa-risteily Serenadella!

Oon aiemminkin tääl maininnu, et Ahvenanmaa on IHANA vierailukohde. Oikeestaan oon ite löytäny sen vasta nyt näin aikuisiällä, mut saari sopii loistavasti kaikenikäsille lomakohteeksi. Tällä kertaa mä kävin Silja Linen ja Visit Ålandin kutsumana ihastelemassa kesään heräävää Ahvenanmaan luontoa.

Mitä tehdä?

Fillari on superkätevä ja tietty myös ekologinen kulkupeli ja sillä saa aika hyvin Maarianhaminan ympäristöä ja Ahvenanmaata muutenkin haltuun. Pyörän pystyy vuokraan heti laivasataman vieressä olevasta Ro-no vuokraamosta ja toki laivan kyydissä voi tuoda mukanaan omankin polkupyörän. Ro-no -vuokraamon pyörät sopii lepposaan poljentaan tai vaikka vähän pitemmällekin matkalle. Vaihtoehtoja löytyy peruszykkelistä hybridipyöriin. Ne on tukevia ja niissä on kuljetuskori sekä jalkajarru. Kypäränkin saa päähän 2€/päivä.

Maarianhamina ja sen ympäristö viehättää sadesäälläkin ja ainahan on fillaroinnin lomassa aikaa ottaa kuva itestä maitolaiturin näkösellä bussipysäkillä…

Maarianhaminan ympäristöstä löytyy paljon luontopolkuja ja vaellusreittejä, joiden varrella on paljon mielenkiintosta luontonähtävää. Vaihtoehtoja on pitkistä patikointiretkistä kepeisiin lenkkeihin ja koettavaa ja aistittavaa on jokapuolella. Kun jalkautuu luontoon, on tottakai muistettava kulkee valmiiks tehtyjä polkuja ja muutenkin pitää huoli, ettei kummemmin jätä jälkiä vierailusta.

Me poljettiin Nåtön luonnonsuojelualueelle ja siellä köpöteltiin luontopolulle, joka on Ahvenanmaan luontotyypeistä lajirikkain. Ja voitsi, miten viehättävä mesta se on!

Kukkaniittyjä on siellä täällä ja vierailuhetkellä oli juuri aukeamaisillaan valtava määrä orkideaperheeseen kuuluvia liuskakämmeköitä. Voin vaan kuvitella miten huikee näkymä on, kun kaikki kukat on täydessä loistossaan, koska jo nyt ne näytti upeilta.

Kasvuston lisäks alueella on myös rikas linnusto ja Ahvenanmaa onkin bongareille otollinen matkakohde. Vaikken mikään kasvi-intoilija ite ookkaan, jouduin luonnossa kulkiessa huokaseen ihastumista useenpaanki otteeseen. Tajuttoman hienoa ja samalla jotenkin tosi herkkää.

Kevään ekoja kukintoja. Seljakämmekkä on rauhoitettu Suomessa ja Ahvenanmaalla sen kaivaminen juurineen on kielletty.
Mystistä, kaunista, rauhottavaa.

Ahvenanmaalla on myös paljon historiaa huokuvia kohteita ja vaeltaen näissä maisemissa voi iisisti kuvitella olevansa jossain menneen maailman seikkailussa.

Me suunnattiin Bomarsundin historialliselle retkeilyreitille, jonka näkymät kruunaa vanhan sotalinnotuksen rauniot. Linna ei koskaan kerenny ees valmistuu kokonaan ennen pommitustaan, mut upee se on taatusti ollu ja hienolta se näyttää kyl nytkin. Mahtavat merimaisemat aukee linnakkeen reunoilta ja paikka on visiitin väärti. Alueelta löytyy myös hautausmaa, joka aikanaan oli useemmankin eri uskontokunnan viimenen leposija. Tuhnusäässä paikka vaikutti salaperäseltä.

Bomarsundin linnakkeella voi fiilistellä upeita maisemia ja historiaa.

Frisbeegolf on yks ahvenanmaalaisten uus lempiharrastus ja ratoja onkin ilmestyny parin vuoden sisällä saarelle lukuisia, kaikkiaan niitä on jo toistakymmentä. Ahvenanmaa kutsuu syystäki itteään maailman suurimmaksi frisbeegolfradaksi.

Ite oon viimeks heittäny kiekkoo pikkupoikana, eikä siinä kyl päde ihan samat liikemuistijäljet, ku vaikka pyöräilyssä. Kuvittelin nimittäin, et tosta noin vaan frisbee lentää ens yrittämällä koriin, mut todellisuudessa kylläkin taisin jäädä meidän seurueen viimeseks pussittajaks, ku kokeiltiin taitoja Badhusbergetin frisbeegolfradalla. Hauskaa se silti oli. Laji sopii kaikille ja on lisäks harrastuksena edullinen. Lisäbonuksena Ahvenanmaalla frisbeetä voi heittää huikeissa maisemissa. Lisää infoa Ahvenanmaan Frisbeegolf radoista löydät täältä.

Frisbeekenttiä on saarella siellä täällä.

Ahvenanmaalla on myös mainiot melontafasiliteetit ja viimekerralla jo kokeilinkin Paddelbodenin melontakeskuksessa omia taitojani. Se on lepposa ja rento mesta, jossa vasta-alkajakin pääsee testaan melomista. Tänä kesänä Paddelboden järkkää myös pidempiä, ohjattuja melontaretkiä kurssien ja vuokraustoiminnan lisäksi.

Vielä toukokuussa (siitä yhestä syystä) uinuva Paddelboden valmistautuu kiireiseen kesäsesonkiin.

Ravintolavinkki!

Mut nälkähän se tietty tulee, ku raikkaassa ulkoilmassa reippailee ja aikaansa viettää. Ruokapaikkoja jo pelkästään Maarianhaminassa löytyy moneen makuun ja useimmissa suositaan paikallisia tuotteita.

Tällä kertaa me illastettiin rantsussa, itäisessä vierasvenesatamassa sijaitsevassa Brasserie Ångbåtsbrygganissa, joka myöskin käyttää keittiössään mahollisimman paljon läheltä saatavia ja eri vuodenaikoihin sopivia raaka-aineita. Paikka on tunnettu mainioista kala- ja äyriäisherkuista ja avogrillillä kokatuista annoksistaan. Me syötiin aina toimiva siianmätitoast ja lohta parsan kera. Nam!!!

Ahvenanmaa ei jätä herkkusuita nälkäsiks. Brasserie Ångbåtsbrygganissa pääsee nauttiin ihanista meren herkuista!

Hotellisuositus!

Ahvenanmaalla myös yöpyy mainiosti ja majotusvaihtoehtoja on useita.

Mulle jo entuudestaankin tuttu Hotelli Pommern on tasokas ja silti kotosan olonen. Kun päivän oli nauttinu hapekkaasta ulkoilmasta, maistu unet heti (melkeen) illallisen jälkeen ja Pommernissa runsas brekkari on aina yöpymisen yks kohokohta. Tohdin suositella Pommernia ykkösvaihtoehtona, jos haluut yöpyä ihan Maarianhaminan keskustassa ja hotellissa.

Hotel Pommern on mun oma majotuslemppari Maarianhaminassa.

Laivalla

Yks olennainen osa Ahvenanmaan retkeä mulle oli tietenkin laivamatkat ja niiden ruokatarjonta. Meidän porukka reissasi Turusta Maarianhaminaan Silja Galaxylla menomatkan ja takas seilattiin Baltic Princessillä. Molempiin suuntiin sain herkutella aina takuuvarmoista laivan herkuista ja paluumatkalla tietty shopata taxfreestä muutamia valmistujaislahjoja sekä naamarasvat ja dödöt (lähes aina oma lemppari on osta 3 maksa 2 -kamppiksessa) loppuvuodeksi. Niin laivalla, ku Ahvenanmaallakin on turvallisen olosta reissata ja vallitseva tilanne on huomioitu hyvin joka paikassa.

Yks on aina takuuvarma: Siljan Grande Buffet. Taas löyty uusia makuja tuttujen klassikoiden rinnalle.

Ahvenanmaa oo totta tosiaan, ku ulkomailla kotimaassa. Ahvenanmaalaiset hurmaa ystävällisyydellään ja saarella on helppo vierailla. Se antaa myös ihanaa piristystä arkeen ja tietty isoa helpotusta matkakuumeeseen! Ja nyt myös extra KIPPIS tän kesän Silja Line uutuudelle, tuolle Päivä Maarianhaminassa-risteilylle!

Oman Silja Serenade-retken Maarianhaminaan voit varata täältä!

MIESKIN© 2021 ALL RIGHTS RESERVED

Jätä kommentti