Aktiiviloma Ahvenanmaalla

Yhteistyössä Silja Line ja Visit Åland

Ålipa ihana vuorokausi Maarianhaminassa ja sen ympäristössä! Lähimatkailu on ollu ja on edelleen tänä vuonna monen pelastus ja Ahvenanmaa kandee ehottomasti ottaa yheks hyväks kohde-vaihtoehdoks seuraavaa reissua suunnitellessa.

Laivayhtiöt on ollu aikamoisessa pyörityksessä keväästä saakka, ku matkarajotuksia on tullu ja menny vähän väliä. Ei oo taatusti ollu helppoa pysyä säädösten vauhdissa mukana. Onneks reagointikyky on kuitenki varustamoilla ollu ketterää, reittejä sekä kohdetarjontaa on muovailtu tilanteiden mukaan. Myös turvallisuus ja kaikki siihen liittyvä on laivoilla hoidettu esimerkillisesti. Mun mielestä vastuullinen matkailu on paljon kiinni eritoten jokaisen omasta toiminnasta ja maalaisjärjellä pärjää tässäkin pitkälle. Ja kun matkan tekee itse vastuullisesti, ei kellään muulla pitäs olla mitään aihetta kitinään tai moittimiseen.

No mutta. Mä matkasin Turusta Silja Linen kanssa pienelle aktiivipainotteiselle blogiretkelle Maarianhaminaan ja sen lähiympäristöön….kaikki turva-aspektit huomioiden. Ja miten mahtava reissu olikaan. Ahvenanmaassa on jotain semmosta ilon ja hyvän olon henkeä, josta saa virtaa itellekki. Jotain, mikä pitää käydä paikanpäällä kokemassa. Ja vaikka saari pinta-alaltaan on melko pieni, löytyy sieltä taatusti jokaiselle jotain. Meitäkin oli oikeestaan kolme teemaryhmää samalla reissulla: me ulkoilijat, ruokaryhmä ja lapsiperheet. Yhteistä ohjelmaa oli laivamatkat ja illallinen, muutoin jokainen porukka seikkaili omia reittejään.

Startattiin bussilla aamutuimaan Helsingistä, ni kerettiin jo 08.20 Turun satamasta lähtevän Silja Galaxyn kyytiin. Laivalla oli sit hyvin aikaa nauttia kunnon pitkä aamiainen, ottaa torkut, lounastaa ja tehdä jo vähän tax-free ostoksiakin. Ite muuten hankin lähes aina lempparidödöä. Laivamatka kestää n 5tuntia.

Saari on kyl ihana ja tuntuu, et ulkomailla oltas, ku laivasta ulos astuu. Liekkö osasyy sekin, et lähes kaikki skulaa ruotsin kielellä. Me oltiin onnekkaita säänkin suhteen: syysaurinko lämmitti lempeesti. Oon pari kertaa käyny Ahvenanmaalla näin aikuisikäsenä aiemminkin, mut taas löyty paljon uutta koettavaa. Ja vaik meillä matkan teemana olikin ulkoilu, mikään sporttipirkko ei tartte olla, etteikö saaresta sais paljon irti lepposalla fiiliksellä siitäkin vinkkelistä.

Sitte mentiin!


Fillarilla liikkuu saarella helposti ja näkee paljon lyhyelläkin lenkillä. Monihan viettää viikonkin Ahvenanmaata polkien. Pientä kuljetusmaksua vastaan voi laivan kyydissä mukanaan tuoda oman zykkelin, mut vuokraus paikanpäältä on oiva ja helppo vaihtoehto.

Ihan laivasataman uloskäyntiä vastapäätä toimivasta Ro-No Rent vuokraamosta voi lainata menopelin päiväksi reilulla parilla kybällä. Etäisyydet saarella on lyhyet ja kartalta löytyy paljon merkattuja reittejä, joista voi valita omaan aikatauluun ja kuntoon sopivimmat. Meitä tosiaan sää suosi ja aurinkoinen parin tunnin rundi kulki lammasniittyjä, pittoreskien puutalojen pihoja ja upeita rantamaisemia pitkin. Tiet on hyvässä kunnossa, pyöräteitä rakennetaan kokoajan lisää ja olemassa olevia parannellaan. Valkoset nuolikyltit estää niinikään eksymiset.

Meidän polku pääty Ytternäsin-kaupunginosaan, Lervikin pienvenesatama-alueelle, josta löytyy Paddel Boden -melontakeskus. Ite en oo koskaan melonut kajakilla, kanootilla tai suplautaa lukuunottamatta millään muullakaan aiemmin. Myönnetään, et hippasen siks jännitti, miten jäbän oikeen käy. Ja tietty kuvittelin, et ensikertalaisena kokeilen kyydissä istumista kuivakseltaan rantakaislikossa. Ehei: liivit ja kumimekko päälle, laiturin nokassa kajakin aukkoon istumaan ja mela käteen. Jestas. Juu, no siis toki me ennen lähtöä käytiin teoriaa läpi ja muut jengistä oli aiemminkin meloneet, et sinänsä ihan turvallisella mielellä oltiin.

Ja onneks mä pääsin Kiljusten blogin Minnan beesiin pitämään tandemkajakin peräpäätä, ni hommahan suju loppujen lopuks helpo(hko)sti. Kun rytmi alko löytyyn ja tasapaino tuntuun luontevalta, oli touhu ihan MAHTAVAA! Oikeesti, niin siisti fiilis lipua tyynesti meressä eteenpäin ihan vesirajassa, ku osana ulappaa. Tekniikan oppi aika sukkelaan ja edessä istuva määräs tahdin. Suosittelen kaikille kokeileen -ainakin just jonkun aiemmin meloneen kanssa. Parin tunnin vuokra tuplakajakille Paddel Bodenissa oli 60€ ja 90€ päivä.

Kuva: Sanna Könönen-Wahlstedt/ Visit Åland

Vaellus on pyöräilyn lisäks Ahvenanmaalla suosittua. Eikä ihme: se on helppoa, edullista ja reittejä on paljon. Jos luulit, et saari on päästä päähän ihan flätti, ni ei, kyllä korkeuserojakin löytyy. Ahvenanmaalla patikointi on maisemallisesti tosi mielenkiintosta ja antosaa: yhen reitin varrelle voi mahtua huikeita kallioita, kauas kantavia merinäköaloja, luolia ja kulkijoiden tekemää luontotaidetta. Lepposia luontopolkuja kulkee ristiin rastiin ja vaativammallekin tarpojalle löytyy haasteita.

Tokana päivänä auringon pysyessä pilvien takana me suunnattiin pääsaaren pohjoisosaan, Getaan. Sieltä löyty vajaan viiden kilsan opastettu patikkareitti, joka on sopivan vaikee jo muutaman kerran metissä aiemmin tarponeille. Me kuljettiin tosin matkasta vaan puolet. Siihenkin mahtu upeita maisemia ja luonnon muovaamia kallioita. Esimerkiks vuosisatojen kuluessa muodostunu ’amfiteatteri’katsomo oli upee. Polun kohokohta oli eittämättä kuitenki ajan mittaan reittiä kulkeneiden päällekkäin kasaamat kivet ja lohkareet. Ne muodostaa nyt tarunomasen kivimetsän. Vaikka kokonaisuus on ihmisen tekemä, on paikan päällä ihmeellisen mystinen tunnelma. Ihan huikee elämys seistä siinä hiljasuudessa kivihahmojen keskellä. Kiviä tosin ei saa enään siirrellä saatika kaivaa maasta, joten pelkkä installaation ihastelu riittää. Getaan voi toki pyöräillä, me mentiin autolla. Paluumatkalla piipahdettiin Stalhagenin olutpanimolla, josta hankin maailman parasta Öfvergårds Äppel-omppumehua.

Samaiselta Geta-vuoren alueelta löytyy myös yli sata bouldering -kiinnikettä sekä mahdollisuus frisbeegolfaukseen. Golfkoreja näkykin reitin varrella siellä täällä ja mietin, et on taatusti elämys heittää kiekkoa niin upeissa maisemissa. Täytyy testata ens kerralla. Ahvenanmaa on muuten frisbeegolfaajien unelma mesta; ratoja on ympäri saarta ja yhteensä niitä on pitkälle toistakymmentä. Myös kalastusmahdollisuudet on saarella hyvät, onhan meri yks Ahvenanmaan tärkeimpiä elementtejä.

Maarianhaminaan voi tulla päiväkseltään piipahtaan, mut useita majotusvaihtoehtojakin on. Ja ainahan aikaa seikkailuille on enemmän, kun viettää kohteessa muutamankin päivän. Meidän tiimi yöpy sympaattisessa Park Alandia -hotelissa, joka (niinkun oikeestaan lähes kaikki keskustan hotellit) on ihan Maarianhaminan ytimessä. Kompaktin siisti huone, perusmaistuva brekkari ja viihtysä lobby -kaikki siis kohillaan. Hotelilla on myös sauna ja uima-allas, jotka tekikin hyvää pitkän päivän päätteeks.

Illallinen me puolestaan nautittiin vasta avatussa Compaqniet -raflassa, joka tosi onnistuneella sisutuksellaan vei itämaisiin tunnelmiin. Safka oli todella hyvää (hummerinen slaideri ja paneroitua ahventa), joskaan ei ehkä muusta tunnelmasta poiketen mitenkään sen kummemmin aasialaishenkistä. Cocktailien ystävät taatusti löytää mieleisensä baarin valikoimista ja illallisen lomassa voi kokeilla biljardi- tai muita pelitaitoja. Mukava kokemus.

Laivamatka on mukava osa Maarianhaminan reissua. Mennessä on kiva mutustella ja suunnitella alkaneen retken etappeja, palatessa fiilistellä koettua ja käydä samalla läpi kuvasaldoa. Safka on tunnetusti laivoilla aina hyvää ja niin oli nytkin. Menomatkalla herkuteltiin Siljan uutukainen ryhmämenu, jossa mm. västerbotten panna cottaa ja halstrattua nieriää. NAM! Paluumatkan kruunasi puolestaan buffa, josta erityiskiitoksen saa vegetarjonta! Mistään ei oltu tingitty, ei ruoan niinkun ei käsihygienian tai muunkaan puhtauden suhteen.

Risteilyliikenne kaikkinensa toimii nyt supistetusti. Silti esim. Siljalla on useita karanteenivapaita (on muute ärsyttävä sana) vaihtoehtoja, joista voi valita mieleisen nykytilanteen huomioiden. Tällä hetkellä valikoimassa on meidän reittimatkoin tekemän Maarianhaminan retken lisäksi:

–  11 h Saaristoristeily (Galaxyllä aamulla Turusta, laivanvaihto Maarianhaminassa, ja paluu Baltic Princessillä samana iltana Turkuun).

– Baltic Princess 23 h risteily Turusta.

– 5 h ostosristeily Megastarilla tai Starilla Helsingistä.

– noin 22 h risteily Victorialla Helsingistä.

Kaikki karanteenivapaat risteilyreitit löydät kootusti täältä

Pst.! Maarianhaminassa on muuten joulumarkkinat Itsenäisyyspäiväviikonloppuna 5.-6.12.! Sinnekin voi varata matkan Tallink Siljan sivuilta!

Toivottavasti kuvista välittyy meidän riemukkaan retken tunnelma. Kiitos ihanasta syksyn piristyksestä Silja Line & Visit Åland sekä tietty hurmaava matkaseura!

MIESKIN© 2020 ALL RIGHTS RESERVED

4 kommenttia artikkeliin ”Aktiiviloma Ahvenanmaalla

  1. Tämä matka oli kyllä ihana niin sään kuin seurankin kannalta. Itse olin myös ekaa kertaa Ahvenanmaalla eikä se taatusti jäänyt viimeiseksi. 🙂

    Ja kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa eli riemu ja iloisuus näkyy kyllä! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s