Nopee halloumi salde

Toukokuussa meijän perhees alkaa salaatti(- ja rosé)kausi. Kuvitelmissani valmistaudun kesäkondikseen ja syön lounaaks jotain kevyempää, mut todellisuudessa meil lounassalaatit on kyl ihan yhtä tuhteja, ku mitkä tahansa muut ateriat.

Helpot ja maittavat salaatit on kuitenki hyvä vaihtoehto, ku haluu ainaki leikkii terveellistä. Ja jos lisää kastikkeeks vaan tilkan oliiviöljyy, ni aika hyvin pystyy aterian kevyenä pitääkkin. Nälän tulee silti lounaallakin talttua ja landella pihamaata puuhatessa se salakavalasti tulee aina yllättäen. Sillon pitää safkaa saada sukkelaan.

Esimerkiks nizzansalaatti sopii siihen tarkotukseen hyvin. Se valmistuu nopeesti, kunhan brekkarin yhteydessä on keittäny muutaman extra kananmunan ja edellisillalta säästäny pari pottua. Ravitsevan, riittosan ja herkullisen aterian kasaa hetkessä, tonnikalapurkin avaamiseen ei kauaa mee.

Juustosista salaateista halloumi on mun lemppari ja sitä onkin meillä jo nautittu pari kertaa toukokuun aikana. Toki sitä voi herkutella minä vuodenaikana vaan.

Halloumi on kai aika suosittuu muidenkin mielestä, kun sitä saa jo pikkukauppojenkin hyllystä. 30 vuotta sitte se oli feta, vuosituhannen vaihtuessa mozzarella ja jossain vaihees puolestaan vuohenjuustoo piti punkee joka väliin. Mut nyt siis halloumia. Tätä kyproslaista herkkuu tulee syötyy eritoten näin keväällä ja alkukesästä…ja ainakin meillä aina messevien tomaattien kanssa. Eipä se laadukkaan oliiviöljyn, mustan pippurin ja basilikan lehtien tai muun vihreen lisäks muuta vierelleen kaipaakkaan. Noh, toisinaan sen kylmän rosén.

Kaikki ei halloumista tykkää sen suolasuuden ja/tai kumimaisuuden takia, mut mulle se on just sellasenaan passeli. Juustokimpaletta voi liottaa hetken vedessä, ni saa suolasuutta tasotettuu. Toisin ku fetat ja mozzarellat, halloumi kandee, ainakin tän kotikokin mielestä, aina paistaa pannulla tai grillissä. Suoraa paketista en lähtis sitä syömään.

Ja näin vaikee se on:

Halloumi-tomaattisalaatti kahdelle

  • paketti halloumi juustoa
    • tai kaksikin, nälästä riippuen
  • 3-4 isoa tomaattia
  • koura basilikan lehtiä
    • tai persiljaa, salaatinlehtiä tms. muuta vihreetä vaikka ilmankin pärjää
  • paistamiseen voita tai öljyä
  • viimeistelyyn mustaa pippuria myllystä ja loraus öljyä
  • vaaleeta leipää

Leikkaan paketin kulman auki ja kaadan ylimääräsen nesteen pois. Paistan juuston paksuina siivuina valurautapannulla voissa (joo, se siitä rantakunnosta siis). Tarkka pitää paistaessa olla, ettei juusto kärtsää. Sama pätee juustoa grillatessa. Ideaalia on, et juuston pinta vaan vähän ruskettuu, mut sisältä se on edelleen pehmee. Kun siivut on molemmin puolin saaanu kevyesti ruskeen sävyn, ni eipä muuta, kun tomaattien slaissit juustojen kanssa lomittain isolle vadille, päälle vähän öljyä ja pippuria. Viimeistelyyn kourallinen tuoreita basilikan lehtiä, halutessa muutama leipäsiivu viereen ja vati pöytään.

Ihan parasta ja hyvää ruokahalua!

Kuvat: Juri Silvennoinen

MIESKIN© 2020 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s