Punkaharjun kaunotar

Majoitus yhteistyössä Hotelli Punkaharju

Suomessa on monta upeeta mestaa, joissa jokaisen matkailijan pitäis vierailla ja Hotelli Punkaharju on kiistatta yks niistä. Mihin vuodenaikaan tahansa.

Punkaharju on pala kauneinta järvi-Suomea ja Hotelli Punkaharju yks sen kauneimmista rakennuksista, luultavimmin kaunein. Huolella ja pieteetillä kunnostettu Etelä-Savon kaunotar oikeen huokuu hienostunutta vanhanajan romantiikkaa. Mut ei kuitenkaa niin fiiniisti, ettei siel tuntis oloonsa myös kotosaksi.

Hotellille autolla saapuessa kandee valita harjutie, tuut sit mistä suunnasta tahansa. Sillon nimittäin viimeistään saa koko alueen ainutlaatuseen tunnelmaan tuntuman. Onnen tuntuman. Ja mestoille pääsee toki myös kätevästi vaikkapa junalla, jos ei bilikkaa oo käytössä.

Ite oon vieraillu hotellilla kyl aiemminkin, mut yövyin ekan kerran siel vast viime kesänä. Mietin sillon siinä järvimaisemien avautuessa ikkunoista auton molemmin puolin, et miten voi luonto itessään olla näin nättiä ja miten ihanaa, et meil on tällasia paikkoja. Ja kun vaaleenpunanen talo alko pilkottaan puitten takaa mäen päällä, oikeen ääneen ihmettelin, miks ihmeessä me ei oltu aikasemmin yövytty tääl.

Tunnelma, ku unelma

Paikka on tarjonnu majotusta jo 1800-luvun lopulla, joten tarinoita ja muutosvaiheita piisaa. Nykysin yksityisomistuksessa oleva hotelli pitää monessa suhteessa perinteistä ja historiastaan ylpeesti kii, unohtamatta kuitenkaan tätä hetkee ja aikaa. Hyvä niin. Viimesimmänkin mittavan rempan ja uudistuksen jälkeen tunnelma on edelleen menneen ajan charmikas, mut esimerkiks nykytaidetta ja kotimaista muotia esittelevät näyttelyt tuo piristävää spaissia muutoin niin sopusointuseen fiilikseen.

Huolella funtsitut yksityiskohdat antaaki mieleenpainuvia muistijälkiä visiitille ja viihtyvyyteen on täällä panostettu. Sen on hiffannu moni kansainvälinenki vieras, julkaisu ja media. Itseasiassa koko alue on saanu positiivista huomiota maailmanlaajusesti hotellin myötä ja koko Etelä-Savo (Suomen tavoin) on hyvässä nosteessa. Pieninä detskuina esim. monesti somekanaviin nostettu kiikkustuoli-veranta on ihana keksintö ja näköalatorniin katettu romanttinen kahen hengen illallissetti myöski todella loistava idea. Hotellin yleisissä tiloissa on lisäks rauhallisia sopukoita, joihin voi istahtaa ihan vaan itekseen vaikka Puruveden paikallislehteä selailemaan.

Makosat unet

Punkaharjulla yöpyessäki mieli lepää. On selvä, et paikan yleinen fiilis avittaa rauhottuun ja ympäröivät harjumaisemat tarjoo akuille hyvän latausalustan. Mut kun majotuksestakin on kyse, elämyksellisen ja vuodenaikojen vaihtumisen myötä kokoajan muuttuvan luonnon lisäks tärkeetä on huoneiden viihtyvyys.

Hotellirakennuksessa on erikokosia-, tasosia- ja näkösiä huoneita, joiden nimet inspaa ympäröivää luontoa: norppa, muikku, petäjä, vanamo jne. Huoneet on sisustettu harmoonisen sävysiksi ja melko vähäeleisiksi laadukkailla matskuilla. Rauhallinen tunnelma maistuu taatusti myös ulkomaisille vieraille. Päätalon huoneet on käytössä ympäri vuoden, esim. nyt talvilomilla.

Mut jotain uniikkia, upeeta ja uuttakin on tiedossa. Loppukeväästä nimittäin avautuu myöskin ympärivuotiseen käyttöön pieteetillä entisöity ja Villa Keisarinnaksi nimetty rakennus. Ylväästi järven läheisyydessä kohoova huvila rakennettiin 1900-luvun taitteessa hotellin viereen takaamaan kysynnän kasvaessa majotuspaikka yhä useemmalle Punkaharjun vieraalle. Herkullisena yksityiskohtana monen tarinan takaa löytyy myös faktatietoa, et paikka on aina ollu kulttuurin kehto. Keisarinnan huvilan on yöpymispaikakseen aikanaan nimittäin valinneet mm. kirjallisuuden suuret nimet, Eino Leino ja Ilmari Kianto. Wau!

Ja yöpymään villaan pääsee taas tauon jälkeen siis jatkossaki. Jännä nähdä, millasen elämyksen arkkitehti Iiro Mikkola ja suunnittelija Johanna Bruun on paikkaan luonu. Veikkaanpa, et jotain huikeeta on tiedossa. Taustajoukoista löytyy myös taiteilija Paavo Halosen esteettinen silmä. Lopputulos täytyy heti ens kesänä kyl tulla kokemaan.

Hyvä vaihtoehto majotuksena kesäaikaan on myös luonnonhelmassa nököttävät, sympaattiset metsähuoneet, jollasessa me yövyttiin. Nää metsähuoneet, oikeesti suloset punaset pikkumökit, on hinnaltaan hotellin huoneita vähän edukkaampia. Varmaan siks, et niistä uupuu juokseva vesi, veski ja suihku. Toisaalta se niissä meitä ainaki just viehättiki. Ja se, et ne tosiaan on sijotettu kävelymatkan päähän päätalolta, omaan rauhaan, järven tuntumaan. Metsänsiimeksessä nököttää vanhanajan puucee ja konttiin rakennettu, kätevä yhteinen suihkutila. Aamulla voi käydä pesulla myös saunalla.

Herkkuhetkiä aamusta iltaan

Hotelli Punkaharjulla totisesti syö hyvin ja halutessaan aamusta iltamyöhäseen. Lähiruoka metsineen ja järvineen on pääosassa kaikessa, mitä pöytään kannetaan.

Monelle -ainaki itelleni- hotellin aamiainen on lähes yhtä tärkee juttu, ku huoneen ja paikan fiilis. Lötköt pekonit tai toisiinsa kiinni jumittuneet juustosiivut voi latistaa muuten hyvissä fiboissa alkaneen päivän. Jos brekkarilta löytyy jotain spessuu ja paikallista, on se aina kiva piristys.

Hotelli Punkaharjulla aamiainenkin on oma elämyksensä. Ruokasali (ja kesäsin kuisti) viehättää. Bregun tuotteet on valikoitu huolella ja maltilla: mitään bulkkikamaa tai överikattausta ei oo tungettu pöytään. Just kiva, et on vain muutamia, hyväkshavaittuja ja monen makuun sopivia aineksia. Karjalanpiirakoita, keitettyjä luomumunia ja vastaleivottuu leipää löytyy, mut myös ihania juustoja, yön yli hautunutta ohrattopuuroo ja laadukkaita leikkeleitä. Bonarina lähitilan mehuja ja hauskoja tatti-suklaakeksejä. Täydellinen setti.

Ainakin kesäaikaan, ja varmaan myös talvilomasesonkina, ravintolasta saa myös lounasta. Purujärven muikut on ihan must, jos niitä vaan tarjolla on. Käyntikerralla lounasbuffet oli todella maittava, enkä ihmettele yhtään, et jo pelkästään sen äärelle tullaan kauempaakin. Aamupalan tavoin myös lounas nautitaan valosassa ruokasalissa. Kuuluisaa Harjun brunssia on tarjolla lauantaisin toukokuun loppuun saakka.

Hotlalta ei tartte lähtee myöskään illallisen perässä muualle. Meillä sekin osu lähes nappiin: ihanii makuja kauniissa miljöössä ja maailman parhaassa seurassa tietty.

Me nautittiin neljän ruokalajin menu, joka oli suunniteltu hyvin. Se suosi sen hetken aineksia ja jätti täyden, muttei halkeemispisteisen olon masuun. Aterian kruunuks nousi tosi herkku kaali-annos. Suositellut viinit meni safkojen kanssa käsi kädessä ja henkilökunta oli ystävällistä ja sopivan seurallista. Jos jotain negaa, ni tartar oli jauhettu mun omaan makuun liian karkeeks…tai melkeenpä paloteltu liian isoiks paloiks. Noh, nää on niitä makuasioita ja maku tässäkin oli kyllä kohillaan.

Saunan lämpö ja järven virkeys

Onks mitään sen suomalaisempaa, ku kunnon löylyt ja löylyjen välissä laiturin päästä pulahdus puhtaaseen järviveteen? No ei ole. Ja täällä se on niin idyllistä, kun vaan voi. Aamusauna kuuluu kesäajalla huoneiden hintaan ja muutoin se on varattavissa ryhmille. Punanen sauna on puolivälissä matkaa hotellilta metsähuoneille ja meidän käynnin jälkeen sen terde on saanu kuulema paljunkin saunojien iloks.

Yhen yön vierailu tuntu auttamatta liian lyhyeltä. Tääl vois ladata päätään totisesti useemmankin vuorokauden. Myös talvella.

Niin, hotelli on tokkatai auki myös talviajan ja esimerkiks hiihtoloma-sesonkina myös aktiviteettejä on järjestetty vieraille lumikenkäkävelystä saunajoogaan, lasten pulkkailusta hiihtoon tai jääluisteluun. Ja Hotelli Punkaharjuhan on muutenkin tunnettu eri teemaviikonlopuista, joiden ajankohtia kandee seurata hotellin sivuilta. Tarjolla on meinaan millon mitäkin ihanaa: sieni, -villiyrtti,-tai vaikka taidemaalausviikonloppua ja musiikki-iltoja illallisten yhteydessä. Tarkka ja sukkela tosin pitää olla, nimittäin suosio noilla teema-viikonlopuilla on aika moista.

Moni tietää, et mä tykkään kiertää Suomee ja testata siellä täällä eri majotusvaihtoehtoja. Moni ketjuhotelli on viime vuosina petrannu todella paljon palveluitaan ja ilmettään muutenkin, mut aina kandee muistaa myös nää ihanat yksittäiset, yksityiset kohteet.

Jos siis oot miettimässä elämysretkeä jonnekin päin Suomea -talvella tai kesällä- ni mee Hotelli Punkaharjulle, siellä mieli lepää ja aistit nauttii. SUOSITTELEN!

Hotelli Punkaharju
Punkaharjun Harjutie 596, 58450 Punkaharju
welcome@hotellipunkaharju.fi
P. + 358 15 511 311

MIESKIN© 2020 ALL RIGHTS RESERVED