Tukholman Kansallismuseo

Yhteistyö Viking Line, Silja Line ja Eckerö Line

Vaikket taiteesta, historiasta tai taidehistoriasta välittäskään, kannattaa silti seuraavalla Tukholman vierailulla käydä vasta remontoidussa Kansallismuseossa ja tutustua&ihastua kerralla kaikkeen kolmeen. Nationalmuseum on nimittäin Ruotsin suurin taide- ja desingmuseo, jossa taatusti on jokaiselle jotakin. Talo oli rempassa vuosikaudet ja avattiin pitkään kestäneen peruskorjauksen jälkeen loppuvuodesta 2018 taas yleisölle. Heti uudelleenavaamisen jälkeen museo on noussut tukholmalaisten ja turistienkin suosimaksi kohteeksi, suositumpana kuin koskaan. Eikä ihme, museo on upea niin sisältä kuin ulkoakin ja hyvän ilmastoinnin sekä avarien tilaratkaisujen ansiosta siellä viihtyy pidempäänkin. Kävelymatkan päässä Kungsträdgårdenilta sijaitseva talo on ympäristöltäänkin pala ylväintä Tukholmaa.

Museo on näyttävä rakennus, ulko- ja sisäpuolelta.

Museo kätkee sisälleen ruotsalaista taidetta ja desingnia kuudelta vuosisadalta ja pelkästään perusnäyttelyssä on esillä yli 5.000 yksittäistä taide-esinettä. Ennen remonttia tilaa oli vain kolmannekselle tuosta. Kaikkinensa museolla on halussaan yli 700.000 esinettä: veistoksia, maalauksia, miniatyyrejä, käsitöitä, piirroksia, valokuvia. Se on ihan huikee määrä. Perusnäyttelyn lisäksi museo esittelee vaihtuvia ajankohtaisia teemoja ja taiteilijoita. Museo panostaa taiteen ja ihmisen kohtaamiseen ja koittaa myös saada paikalle juurikin niitä, joita ei taide kummemmin kiinnosta. Esim. veistospihassa voi levähtää ja rauhassa pohdiskella elämänmenoa inspiroivassa ympäristössä. Museo järjestää jatkuvasti teema-kierroksia ja ateljée-pajoja, joissa pääsee itsekin kokeilemaan taiteellisuuttaan. Lasten ja koululaisten puuhastelulle on rempan myötä saatu lisää tilaa ja näin myös saadaan mahdollisimman moni nuorikin taiteen pariin. Museon yhteydessä on myymälä, josta voi ostaa tuliaisia ja tyylikäs, modernisti sisustettu ravintola, jossa kannattaa nauttia lounas jos vain tilaa löytyy.

Tauluja, posliinia, veistoksia, koruja. Kerralla ei kaikkea ehtinyt, joten seuraava visiitti on jo suunnitteilla.

Museon ravintola on pohjoismaisen nykydesingin taidonnäyte. Mm. Matti Klenell suunnitteli tiiminsä kanssa uniikkeja, lasisia putkilamppuja tilaan, jotka puhallutettiin Iittalalla.

Museolla on ajanhenkeen kuuluvasti ilmainen kännyyn ladattava appsi, Visitor Guide, joka kertoo jokaisesta näytteillä olevasta taulusta/esineestä tarkempaa historiaa. Esineissä on numerokoodit ja jokainen numero avaa puhelimeen kyseisen esineen tiedot ja enemmänkin. Vaikka opastettu kierros onkin monesti hyvä tapa päästä syvemmälle esilläolevien esineiden tarinoihin, on museon sovellus tosi kätevä. Ite tykkään lisäks kulkea museoissa rauhassa, omalla vauhdilla ja itekseen. Aplikaatio on itseasiassa ku huikea tietopankki kaikille taiteesta kiinnostuneille. Se kandee ladata puhelimeen jo ennen vierailua, jotta pääsee nauttimaan sen sisällöstä heti.

Kansallismuseo on loistava kohde kaikenikäisille ja sopii tosi hyvin risteilymatkustajille yhdeksi ohjelmanumeroksi Tukholmassa. Kaiken lisäksi sinne on ilmainen sisäänpääsy ainakin vielä alkuvuoden 2019, vaihtuviin näyttelyihin on pieni maksu. MIESKIN suosittelee.

Tukholman Kansallismuseo, Södrä Blasieholmshamnen.

Tutustuminen museoon oli osa kolmen varustamon, Viking Linen, Silja Linen ja Eckerö Linen yhdessä järjestämää lehdistömatkaa.

©MIESKIN 2019 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s