Yasuragi, rauhan tyyssija

Kaupallinen yhteistyö Silja Line ja Yasuragi

Tukholman liepeillä, Saltsjö-Boossa, sijaitsee japanilaishenkinen spa, Yasuragi. En oo koskaan ollut Japanissa tai muuallakaan vastaavassa, mut uskoisin, että Yasuragissa pääsee hyvin lähelle autenttista kokemusta. Olin kuullu kylpylästä aiemmin pelkkää hehkutusta kauneustoimittaja-ystäviltäni ja olin aika täpinöissä, kun vihdoin pääsin itsekin tutustumaan paikkaan. Oliko odotukset liian korkeella tai aiheuttaisko liika seesteisyys tällaiselle anti-meditoijalle ahdistusta? Noh -ei ollut, eikä aiheuttanut. Paikka ja kokemus nimittäin ylitti isot ennakko-odotuksetkin. Monen ruotsalaisjulkkiksenkin suosikki-spa on todella kokemisen arvonen ja vaikka olisit munkaltanen ei niin joogasta syttyvä, niin ei hätää, kylpylästä saa paljon irti ihan just vaan kylpien ja saunoen. Vuorokauden mittaisen visiitin jälkeen mun olo oli rauhoittunu, rentoutunu ja jopa inspiroitunu.

Yasuragin ulkoaltaalla on pakkasellakin ihana tunnelma.

Silja Line ja Yasuragi kutsui mut nauttimaan tästä hiljasuuden retriitistä pressimatkan puitteissa. Siljan Tukholman terminaalilta, Värtahamnenilta, matka taittuu span pihaan taksilla reilussa puolessa tunnissa ja julkisillakin pääsee melko kätevästi. Yasuragissa voi yöpyä ja nauttia pidemmänkin loman, mut saatavana on myös suosittuja päivä- ja iltalippuja. Risteilymatkaaja ehtii tehdä pikavisiitin päiväkseltään, suosittelen kuitenkin ehdottomasti yöpymistä span yhteydessä olevassa hotellissa, jos vain mahdollista. Ainakin ensikertalaisille, illalla nimittäin lämpimissä ulkoaltaissa lekottelu on todellinen nautinto ja muutenkin aika vierähtää kylpylässä kuin siivillä.

Tukholman saaristossa, rantakallioiden ja mäntyjen ympäröimänä mieli rauhottuu.

Vierailupäivänä maa oli lumihuurteessa ja pirtee pakkanen teki ulkoilmastakin puhtaan oloisen. Jylhän karu rakennus seisoo kauniissa maisemassa, mäntyisellä kalliolla Tukholman saariston kainalossa. Todellinen idylli. Kylpylään saapuessa tien laidalla bongasin rivin perinteisiä, japanilaisia torii-portteja. Kuva huurtuneista kirsikkapuista, leijailevasta lumesta ja geisha-hahmoista piirty mieleen, kuin leffasta. Just tällasta taatusti siellä jossain Fujin rinteilläkin on. Ja sama fiilis jatkuu sisätiloissa, tunnelma ja sisustus Yasuragissa on varsin vähäeleinen, harmooninen ja kaunis. Myös hotellihuoneet on sisustettu perinteiseen japanilaiseen tyyliin ja kaikkien huoneiden ikkunat avautuu saariston suuntaan. Valittavana on vaikkapa huone ilman televisiota, jotta aivot sais extrarauhaa ja lepoa ärsykehoukutuksilta. Huoneita on saatavilla eritasoisin varustuksin, ite yövyin upeessa kahdenhengen superior-huoneessa, jossa mm. oli futon patja, muutenkin matalat kalusteet ja kylppärissä omaan silmään hassunkurisen pieneltä näyttävä peseytymissoikko. Kaikkiin Yasuragin yöpymisvaihtoehtoihin voit ihastua täällä.

Yasuragissa pääsee helposti japanilaiseen tunnelmaan.

Yksi visuaalisesti pysäyttävä seikka on pukukoodi. Kaikki vieraat nimittäin käyttää identtisiä kylpytakkeja varsinaisen spa-osaston ulkopuolella ja jopa samannäköiset uima-asut puetaan päälle talon puolesta kylpemään mennessä. Aluksi se tuntuu vähän oudolta, kuin olis muurahaisena pesässä, mut hetken yakata päällä hiippailtuani oivalsin, miten yhteinäinen vaatetus vähentää häiriötekijöitä entisestään. Suurin osa Yasuragin tiloista on kaiken lisäks kännyvapaata, eli kaikki aistit saa nauttia rennosta olosta ilman omaa tai seuralaisten sometusta, vaikka kuvattavaa olis kyl paljonkin. Spa-elämystä täydentää hintaan sisältyvät meditaatio-hetket ja jooga-tunnit, joihin voi halutessaan osallistua. Mä tosiaan kuitenkin nautin vain kylpylän altaista, saunoista ja hiljaisen huoneen ikkunoista avautuvista maisemista. Ens kerralla ehkä kokeilen joogaakin -tai no ainakin joitain kehutuista hoidoista.

Yhtenäinen pukeutuminen myös illallisella rauhoittaa.

Mutta sitten spahan. Japanissa varsinainen kylpeminen ja kropan pesu ovat kaksi eri asiaa. Puhtaus ja hygieenisyys on todella tärkeitä elementtejä ja itsensä pesemisen etiketti on satojen vuosien takainen perinne, jota vaalitaan edelleen. On kohteliasta ja luontevaakin toimia täällä sen mukaisesti, vaikka Ruotsissa ollaan. Yasuragissa järjestetään peseytymisrituaalinopastusta usean kerran päivässä ja sellaseen kannattaa kyllä osallistua, jos rituaali ei aiemmin ole tullut tutuksi.

Ennen saunomista ja kylpyläalueelle siirtymistä mentiin siis pesulle, puhdistautumaan. Miesten pukkarissa oli hieman jännittyneen vaivautunut tunnelma, kun osa kanssakylpijäherroista ei selkeestikään oikein hahmottanu, mitä pitäisi tehdä. Niinpä juuri tuohon opastukseen osallistumisesta rohkaistuneena sulloin yakatan kangaspussiin, laitoin pussukan naulaan ja reippaana tepastelin pesualueelle ne itseasiassa tosi tyylikkäät, vastaanotosta saadut uimashortsit kainalossa. Toisessa kainalossa kylpypyyhe sekä kaksi pienempää pesupyyhettä. Pikkuriikkisiä, lypsyjakkaraa muistuttavia palleja ja saaveja on pesutilan lattialla rivissä vieretysten kymmeniä ja jokaisen edessä, polven korkeudella hana sekä shampoota ja pesuainetta. Tarkoitus onkin istahtaa pallille ja aloittaa peseytyminen. Ensin täytetään saavi vedellä ja sitten rauhassa kaadellaan sitä olkapäille ja sen myötä koko kropalle saippuoinnin ja pesun yhteydessä. Pesuun tulee käyttää aikaa, eikä hötkyillä saa. Ja kun saavi on melko pieni, aikaa puuhaan menee luonnostaankin. Lopuksi voi käyttää edessä olevaa suihkuhanaa, jos kaikkea saippuaa ei saa tai jaksa huuhdella saavin kanssa. Myös ihan normisuihkujakin toki on ja niissä peseydytäänkin lopuksi, kylpysessioiden jälkeen. Puhdistautuminen oli itseasiassa itelleni aika luontevaa, touhusta tuli mieleen mökkisauna, jossa järvestä kannettu kylmä ja vesipadasta kauhottu lämmin vesi blandataan ämpärissä sopivaksi peseytymistä varten.

Spa-alue ja peseytymistilat ovat samassa, harmoonisessa linjassa ympäröivän luonnon kanssa.

Puhdistautumisrituaalin jälkeen siirrytään sitten span puolelle, josta löytyy suolahuonetta, perinteistä sähkölämmitteistä saunaa sekä sisä- että ulkoaltaita. Edelleen yhtenäiset asut tekee kokemuksesta oudollakin lailla mielekkäämmän. Ulkoaltaissa lekottelu pakkasen nostaessa höyryä lämpimistä altaista kohti tähtitaivasta on aika nanna kokemus. Siellä viihdyin itse tosi pitkään. Ja ulkoaltaiden vieressä on myös sauna, jonka lauteilta voi ihastella saaristoon avautuvaa maisemaa. Kylpemisen jälkeen voi nauttia hintaan sisältyvästä hiljaisen huoneen rauhasta, loungessa tarjolla olevista hedelmistä ja vihreästä teestä sekä vaikkapa tutustua myynnissä olevaan kosmetiikkaan. Todella kokonaisvaltainen nautinto.

Yasuragissa makunautinnoista vastaa kolme erilaista japanilaista ravintolaa: perinteinen teppanyaki, vegaanisuuteen ja raakaruokaan keskittyvä Saishoku sekä saman listan tarjoavat a la carte-ravintolat Hasu ja Minamo, jotka yhdistää japanilaisia perinteitä ja valmistustapoja moderniin keittiöön. Lisäksi löytyy sake-baari. Meidän tiimi nautti sushilounaan ja illallisen Hasussa. Kylpyläelämys voitti tälläkertaa ehkä makukokemukset, vaikkakin ruoka oli kyllä herkullista. Aamiaisella kokeilin japanilaisia perinteitä, sieniä ja kalaa, itelle tutumpien puurojen, voileipien ja jugurttien rinnalla.

Ravinto on tärkeä osa japanilaista kultturiperinnettä.

Kaikenkaikkiaan Yasuragi on omaa rauhaa ja irtiottoja kiireestä rakastavan unelmakohde, eikä matkaan tarvitse varata viikkoa. Vaikkei joogasta tai meditaatiosta syttyisikään, mesta sopii mainiosti retriitiksi hyvää oloa vaaliville ja itsestään huoltapitäville, sekä vaikka romanttiseksi kohteeksi pariskunnille. Kattavat hoitolapalvelut lisää hemmottelun tasoa ja moninaisuutta hyvän ruoan ohella. Muistettava on, että spahan pääsee talviaikaan vain aikuiset, ruotsalaisten hiihto- ja kevätlomien aikana ikäraja on 13 vuotta ja koko perheelle Yasuragi on avoinna juhannuksesta elokuun alkuun. MIESKIN suosittelee!

Ja kun Silja Linen kanssa Silja Serenadella spa-reissu tehtiin, onkin hyvä muistuttaa myös laivan kylpyläosastosta. Itse reissaan useemman kerran vuodessa Tukholmaan ja paluumatkalla käyn aina saunomassa. Risteilylle lisää nautintoa voi myös saada varaamalla ajoissa käyttöönsä privaattisaunan Sunflower Oasis-kylpyläosaston yhteydestä. Mukava lounge-tila ja sinne tilattavat juomat ja naposteltavat tekee saunomisesta ja chillailusta entistäkin mielekkäämmät ja tilassa on tietty oma sauna. Taxfreestä voi ostaa nyt niin trendikkäitä korealaisia kangasnaamioita, joita kehtaa pitää naamalla löylyttelyjen lomassa omassa rauhassa, piilossa muiden katseilta. Privasauna sisältää luonnollisesti spa-osaston saunojen ja altaiden käytön. Sauna kannattaa kuitenkin varata ajoissa kovan kysynnän vuoksi, vaikka hyvät löylythän se Sunflowerin perussaunakin tarjoaa.

Silja Serenade Sunflower Oasis-kylpylässä voi myös varata yksityissaunan peseytymistiloineen ja juomineen.

Kiitos Silja Line, Yasuragi ja hurmaava matkaseura!

©MIESKIN 2018 ALL RIGHTS RESERVED

Follow my blog with Bloglovin

Ps. Silja Serenade oli tovi sitten telakalla, ja sille tehtiin mittavat muutostyöt. Kerron pian lisää, mm. uudistetuista ravintoloista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s