Puhtaat hampaat

Kaupallinen yhteistyö Gloss Hammashoitopalvelut

Ala-asteikäsenä hammaslääkärissä pestiin hampaat, purskuteltiin vaaleenpunasta väritablettia suussa ja katottiin sen jälkeen peilistä, kuinka paljon hampaiden pintaan oli jääny väriä. Kaikki pinkit läiskät oli plakkia -näin meille ainakin kerrottiin. Aina muutama fläkki hampaista löyty, hammashoitaja moitti ja sekös harmitti. Sillon myös pilaillen hyräiltiin luokkakavereiden kesken laulua, joka meni kutakuinkin: ”Tiedän paikan kamalan, kouluhammashoitolan. Siel on kaksi tätiä, jotka ovat mätiä”. Laulujen sisältö on vuosien varrella onneks muuttunu, mutta vaikken väritabletteja enää purskuttelekaan, paras kotikonsti plakin vähentämiseen on edelleen hampaiden huolellinen harjaus -ja mieluiten sähköhammasharjalla.

Intin jälkeen mulla meni aikaa, ennen ku tajusin taas hammashuollon tärkeyden. Sittemmin oonkin koittanu pitää hampaista hyvää huolta ja käyny poistattamassa hammaskiveä säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. Mulla ei oo juurikaan reikiä hampaissa, mutta just hammaskiveä kerääntyy senkin edestä. Hammaskivi on plakkia hevimpää tavaraa, eikä sen poistamiseen enää pelkkä harjaus riitä, vaan se tulee tehdä vain hammashoidon ammattilaisen toimesta. Nyt kävin Gloss Hammashoitopalveluilla, jossa mulle tehtiin hammaskivenpoiston yhteydessä samalla soodapuhdistus. Se poistaa tehokkaimmin ja parhaiten pinnalliset värjäymät hampaiden pinnalta ja hammasväleistä. Glossin vastaanotolla musta piti huolen Arja Korpelainen, joka hersyvässä ilosuudessaan on kaikkea muuta, ku se lapsuuden pelottava, örmy hoitolan täti. Arjan hoteissa puhdistusoperaatio meni kivuttomasti ja sukkelaan ja hän myös kokoajan operoidessaan kerto järkikielellä, mitä teki ja miksi.

Mulla on aika hyvä kivunsietokyky, mut onhan se kiva, et tietää mitä suussa tehdään. Arjalta sain lisäksi hyviä käytännön vinkkejä, miten kiven muodostumista voi hillitä ja miten suu voi muutenkin paremmin. Tähän ikään saakka oon myös tehnyt Arjan mukaan aamun rutiinit väärässä järjestyksessä ja itseasiassa pessy hampaatkin väärin. Nimittäin sen sijaan, että heräämisen jälkeen nauttisin aamukahvin, tulis ensimmäisenä pestä hampaat. Tuntuu kummalta, mutta jo parissa aamussa siihen tottuu. Ja jos kuitenkin haluu pestä hampaat vasta brekkarin jälkeen, tulis se tehdä vasta n. ½tunnin kuluttua aamiaisesta, jotta sen aiheuttama happohyökkäys on ohi. No sitte: hammastahnaa ei sais huuhdella vedellä pois suusta vaan se pitäis vain sylkäistä, jotta hampaat sais fluorisuojan happohyökkäystä vastaan. Tää vaati jo meikältä muistamista, ku vesihana valuu ainakin mulla koko hampaiden pesun ajan. Kaikkea sitä oppii ja ehkä viel joku päivä muistan tänkin vinkin. Lisäksi taistelu hammaskiveä vastaan vaatii myös huolellisen hampaidenvälien putsauksen. Joka ilta. Mulla on aika tiukat hampaanvälit ja monesti lanka katkee ennen, ku olen päässy ensimmäisestä väliköstäkään eteenpäin. Maltilla ja kärsivällisyydellä ilta toisensa jälkeen alkaa sekin sujua hermoja menettämättä ja nukkumaan mennessä tuntuukin, että suu on puhtaampi, kuin aiemmin. Hampaiden tehopuhdistus oli kuitenkin vasta ensimmäinen steppi tässä prosessissa, nimittäin saan entistäkin ehomman hymyn. Siitä kerron pian lisää.

©MIESKIN 2018 ALL RIGHTS RESERVED

Yksi kommentti artikkeliin ”Puhtaat hampaat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s