Huopikkaat, huopikkaat!

Yhteistyö Lahtiset

Mun lempparit talvikengät lapsena oli ehdottomasti huopatöppöset. Ne liuku ja luisti parhaiten lumella ja mäenlaskukin onnistu mainiosti, jos pulkkaa tai liukuria ei ollu mukana. Oli ne tietty lämpösetkin ja lisäks helpot sujauttaa jalkaan ja pois, vaikka muutoin jaloissa olikin pitkääkalsaria, villahousua ja toppahaalaria. Huopikkaiden ohessa talvityylin skidinä täydensi pallonmuotonen karvalakki supiketunhäntäsomistein. Verrattomat ja laadukkaat huopikkaat on edelleen trendikkäät ja ne tulee samaiselta valmistajalta tänäkin päivänä. Jo vuodesta 1921 Jämsän liepeillä, Partalan kylässä toiminut Lahtiset nimittäin valmistaa alusta loppuun käsityönä huopajalkineita edelleen.

Mallistosta löytyy juurikin noita samoja, tyyliltään yksinkertaisia ja perinteisiä huopatöppösiä, jollasia lapsenakin käytin. Tuotevalikoima on laajentunut aamutossuihin, lipokkaisiin ja nilkkureihin ja värivaihtoehtojakin on useita. Perusvalikoiman ohessa tehdään muitakin huopatuotteita, kuten huopapohjallisia, saunahattuja ja syylinkejä. Lisäksi Lahtiset valmistaa Jonas Hakaniemen heille suunnittelemia hienoja huopalaukkuja ja Aki Chokolatin suunnitteleman, laajemman huopajalkinemalliston, johon lisäksi kuuluu mm. laukkuja. Pääsin pressimatkan puitteissa tutustumaan hurmaavaan Lahtiset-perheyritykseen ja tehtaan toimintaan, kun yritys juhlisti 10 vuotta Akin kanssa jatkunutta yhteistyötä ja heidän uusinta mallistoaan.

Helsingistä Jämsään köröttelee reilut parisen tuntia. Stadilaisen silmissä Huopaliike Lahtisen pihassa fiilis on, ku tulis isolle maatilalle. Vastaanotto on lämmin ja jo aamupäivästäkin tehtaanmyymälän ovi käy. Itse tehdas ei ole mikään massiivinen tuotantolaitos, vaan jotenkin just sellanen, mistä sympaattisia huopatuotteita olettaakin valmistuvan. Ja tehtaalla on hyvä meininki. Haltioituneena saan seurata, miten tuotteiden muoto ja väri syntyy, miten saumattomasta materiaalista muokataan saapas tai tossu. Visiittihetkellä tehtaalla touhussaan oli puolisen tusinaa työntekijää, joiden aisti selkeesti olevan ylpeitä tekemisestään. Eikä ihme, kun koko prosessi villakasasta valmiiseen tuotteeseen kulkee omissa käsissä. Vanha sanonta ”hiljaista, kuin huopatossutehtaalla” ei muuten pidä paikkaansa. Vaikka tuotteet tehdäänkin käsityönä, tarvitaan kolisevia koneita villan käsittelyyn, varsinaiseen huovutukseen, tuotteiden venytykseen, muotoonompeluun ja muuhun.

Vaikka koneita siis tehtaalla käytetäänkin, miltään liukuhihnalta ei tossuja kuitenkaan synny. Jokainen tuote kulkee useammankin käsiparin kautta, ennenkuin on valmis myyntiin. Lahtisilla käytetään materiaalina vain puhdasta lampaanvillaa, se sopii huopikkaiden valmistukseen parhaiten. Aluksi aihio on kaksikin kertaa suurempi, kuin lopullinen tuote. Huovuttaja muokkaa koneen avulla huovan juuri sopivaksi, olennaista on saada aikaseksi oikea tiheys ja vahvuus. Huovutuksen jälkeen aihio muovataan lestin päälle kuivumaan ja venytetään haluttuun muotoon. Varsinainen huovutusprosessi perustuu villakuitujen takkuuntumiseen. Valmistustavasta johtuen on hyvä muistaa, että huopikkaat saattaa aavistuksen kutistua käytössä. Tärkeintä kuitenkin on, että jalassa villahuopa on kevyt, lämmin ja ilmava. Niin, ja puhdas lampaanvilla ei juurikaan rasita luontoa.

Modernisoidut huopatuotteet, kuten läppärilaukut, kännykotelot ja muut ovat tehtaanmyymälässä esillä sujuvasti käsi kädessä vanhojen tuttujen huopasaapikkaiden kanssa ja molemmat tekee kauppansa hyvin. Lahtisten tehtaanmyymälään kannattaa ehdottomasti tehdä visiitti, kun on niillä suunnilla ja verkkokaupasta voi tuotteita myös hankkia helposti. Jälleenmyyntikanavatkin on Lahtisilla Suomessa laajat.

On hienoa, että perinteitä vaaliessa syntyy rinnalle myös uusia, tyylikkäitä tuotteita ja Lahtiset saa syystäkin olla omistaan ylpeitä. Mieskin suosittelee!

Kiitos matkaseura ja pressimatkan järjestäjä D’Oro Press & PR

©MIESKIN 2018 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s