Tuhkasta noussut Hotel Iso-Syöte

Majoitus yhteistyössä Hotel Iso-Syöte

Hotel Iso-Syöte tarjoo kaiken, mitä laadukkaalta pohjosen reissulta kaipaa: upeet maisemat, hyvät aktiviteetit, tasokkaan majoituksen ja maukkaat ruokaelämykset. Hetken pysähtyminen talvisen luonnon keskellä antaa myös henkisesti hyvää voimaa monen kohalla taatusti melko vaiherikkaan ja kummallisen vuoden vastapainoksi.

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturikohde ja kartalla se asettuu about Oulun ja Kuusamon väliin. Helsingistä katottuna siis pohjoseen, mut todellisuudessa ollaan Pohjois-Pohjanmaalla. Joulukuussa lähes takuuvarmasti lumen peittämät rinteet antaa kuitenkin aidon pakkastalven tunnelman, millasesta Etelä-Suomessa voi vaan usein uneksia. Se on jo kaikille taatusti selvää, et kotimaan matkailua tulee ja pitää nyt kannattaa entisestään ja Pudasjärven Iso-Syöte on yks todella varteenotettava käyntikohde. Ite pääsin tutustuun näihin kaunistakin kauniimpiin postikorttimaisemiin hetki sitten uudelleen avatun Hotel Iso-Syötteen kutsumana.

Hotel Iso-Syöte kohoo uljaasti nimikkotunturinsa laella ja hurmas samantien olemuksellaan sinne saapuneen stadin kundin. ’Kyl Suomessakin osataan!’, aattelin. Kansainvälisen tason puitteet omaava rinnehotelli on tosiaan syyskuussa 2020 avattu uudelleen mittavan rempan jälkeen. Omat pienet vastoinkäymiset ei oo mitään verrattuna tän talon porukalle: hurja tulipalo nimittäin leimahti yön hiljasuudessa salakavalasti pari vuotta sitten vieden savuna tunturiin suuren osan koko komeudesta. Juuri, kun homma pelitti hyvin ja maailmallakin myynti veti.

Vaan sepä ei lannistanu hotellin tarmokasta ja sympaattista yrittäjäpariskuntaa, Juha ja Katariina Kuukasjärveä, jotka alkujärkytyksen jälkeen päätti rakentaa tulessa tuhoutuneet osat alusta asti uudestaan. Syystäkin työstään ja peräänantamattomuudestaan ylpeinä he pystyy tarjoomaan nyt vierailleen elämyksiä entistäkin ehommassa ja upeemmassa majotuskeskuksessaan. Kun toista vuotta kestäneen urakan jälkeen hommat alko palailla entiselleen ja varauskirja täyttyä, maailman pysäytti ja suunnitelmat pisti sekasin pandemia.

Noh, onneksi nyt tunturin huipulla oleva boutique-hotelli on kuitenkin auki luottaen tulevaan ja tarjoten elämyksiä ja mielenrauhaa kuvankauniissa maisemissa.

MAJOITUS

Kun homma on rakennettu lähestulkoon kokonaan uusiks on fiiliskin sen olonen. Hotellin huoneet on tasokkaat. Kalusteet, materiaalit ja muu on tätä päivää ja sekaan on yhytetty sopiva määrä lappihenkisyyttä, porontaljaa, sarvea ja muuta.

Jo pelkästään 20m2 standarditason huoneissa on kaikki, mitä hotellihuoneessa pitääkin. Aktiivilomalaiselle monesti yks pääasia on pitkän reippailupäivän jälkeen laadukas sänkypatja ja Hotel Iso-Syötteellä niihin on panostettu. Yksityiskohtia huoneisiin on tuotu maltilla, mut tyylillä: esim. hotellinjohtajan ittensä ideoimat, pölleistä tehdyt pikkupöydät on mainio tapa peilata luontoa sisätiloihin. Huoneiden ulko-ovien poromaalaukset puolestaan on mm. kotimaan myynnistä vastaavan puolison käsialaa. Yleistuntuma on kotosan ylellinen, mut isoista ikkunoista avautuvat upeet maisemat toimii kuitenkin olennaisimpana katseenvangitsijana.

Myös sviitit on tottakai priimaa ja niissä viihtyis mieluusti pidempäänkin. Aurora-sviiteissä on parvekkeet ja poreallas. Moni satsaakin lomalla astetta parempaan. Ite majoituin hotellin todelliseen helmeen, kakskerroksiseen Kotkanpesä-sviittiin. Mikä elämys! Sviittiin on oma sisäänkäynti hotellin ulkopuolelta eli periaatteessa rinteeseen ja muualle pääsee kulkematta vastaanoton kautta. Alakerrassa on sauna suihkuineen, lounge sohvaryhmillä ja takalla sekä kuivauskaappi. Yläkerrassa on huikee näköalasänky, parveke ja sisäporeamme. Koko tilaa hallisee melkeenpä dramaattisen näkönen kelohonkapuu, joka nousee ekan kerroksen lattiasta tokan kerroksen kattoon. Se kuvastaa varmaankin juurikin kotkan pesäpuuta. Aika moista. Sviitti on loistovalinta romanttiselle ajanvietolle tai muuten vaan kaikille, jotka kaipaa sitä extraa elämään -tai ainakin lomakokemuksiinsa.

Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu sisäänpääsy Arctic Spa -kylpylään ja herkullinen aamiainen.

RAVINTOLA

Ravintola Hilltop on tunturihotellin yhteydessä ja nimen omaan uudisrakennuksen puolella. Se tarjoo aamiaisen lisäksi illallista. Jykevät hirsirakenteet ja katosta lattiaan maiseman avaavat ikkunat antaa tilaan keskieurooppalaisen fiiliksen. Jättimäinen, muurattu avotakka lämmittää ja luo tunnelmaa entisestään sohvaryhmien vieressä. Ihan, ku Alpeilla oltas. Omaa silmää viehätti poronsarvin koristellut tilanjakajat.

Hilltopin hiiligrillillä varustettu avokeittiö luottaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja klassisiin kokonaisuuksiin. Listalla pääraaka-aine on poro eri tavoin kokattuna, kaloina siikaa ja taimenta. Toki myös hampparia ja kunnon enrecôteakin löytyy kasvisruokailijoita unohtamatta, jos riista tai kala ei maistu.

Näyttävän näköset ja taidolla kootut annokset on aika kookkaat, niinku laskettelukeskuksien ravintoloissa tapana yleensä on. Iso annoskoko ei hyvää makua vähennä, mut seurueen kanssa tuumattiin, et astetta pienempikin koko vaihtoehtona listalla vois olla hyvä lisä. Yhtäkaikki, ruoka oli herkullista. Jälkkärinä maistuu vaikkapa leipäjuusto tai lakkainen creme brulee. Täl hetkel Hilltop ei tarjoile lounasta, mut vastaanoton vieressä on saatavana kahvilatuotteita päiväsaikaan. Aamiainen oli todella runsas ja monipuolinen. Sillä parjäs pitkälle iltapäivään.

AKTIVITEETIT

Hotelli on aivan rinteiden ja latujen vieressä, eli se on sijaintinsakin puolesta unelma kohde skimbaajille ja murtsikoijille. Mut luonto ja sen välitön läheisyys hurmaa taatusti kyl myös ne vieraat, jotka saapuu mestoille chillaamaan ja nauttimaan hetken omasta ajasta. Tai ylipäätään vaan lumoutuun lumesta.

Laskettelun ja murtomaahiihdon lisäks talvisesonkina hotelli järkkää oppaan johtamia kelkka- ja porosafareja, huskykoiriakin löytyy. Lumikengät saa vuokrattua respasta ja pilkkiretkelle pääsee. Kesäsin voi maastopyöräillä ja patikoida, kalastaa ja laskea koskea tai tehä vaikka kanootilla retken. Romanttiset ja/tai seikkailumieliset eräjormat voi viettää talviyönsä hotellin kautta varattavassa iglussa.

Meijän remmi teki moottorikelkkaretken Hanhilammen kodalle, jossa kuultiin tarinaa poroista, grillattiin makkarat ja nautittiin kunnon pannukahveet. Elämys oli kaikkinensa huippu, vaikka kaarroinkin lumihankeen kelkalla heti ekassa käänteessä. Pääsin myös kokeileen itelle täysin uutta touhua, nimittäin liukukenkäsuksilla (tai mitkäköhän ne nimeltään olikaan) kulkemista. Kenkiin sidottavat, lyhyitä suksia muistuttavat värkit on tosi kätevät. Lumikenkien tavoin niillä pystyy tarpomaan syvässäkin hangessa ja halutessaan lykkiä eteenpäin ku suksilla.

Hyvää oloa löytyy hotellin seinien sisäpuoleltakin, hotellin pohjakerroksesta. Spa ja Beauty & Wellness -osasto nimittäin tarjoo hyvinvointi- ja kauneudenhoitopalvelut hieronnoista kasvohoitoihin. Mä tilasin perinteisen hieronnan, vaikka kuumakivihierontakin olis kyl ollu mainio vaihtoehto. Kompakti ja siisti spa-alue sisältää altaan vesihierontapisteineen, kylmäaltaan ja unisex-saunat, perinteisen ja turkkilaisversion. Itekseen mietin, et joku päivä isojen ikkunoiden takana taatusti höyryy myös pieni ulkoilma-allas.

Tällä reissulla en käyny rinteessä enkä ladulla, joten oon jäävi kertoon niistä mitään. Kuuleman mukaan kuitenki on nekin hyvä syy matkata tänne Pohjois​-Pohjanmaan ja Lapin rajalle, Pudasjärven puhtaan ja kauniin luonnon keskelle.

Kaikkinensa Hotel Iso-Syöte vastaa hyvin vaativankin lomakohteen etsijän toiveisiin ja sisäpiiri tietona lisää päheetä on tekeillä. Pääsin nimittäin vilkasemaan vierailuhetkelläni viel rakenteilla olevia sviittejä, jotka kohottaa paikan tason entistäkin korkeemmalle.

MIESKIN© 2020 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s