Noblessner

Yhteistyössä Visit Tallinn, Visit Estonia, Eckerö Line , Tallink Silja, Viking Line ja StoryTold&YourBrandUpStudio

T Tallinna kehittyy vauhdilla ja taas sinne oli kerenny tuleen paljon uutta koettavaa sitte mun viimevisiitin. Telliskivi on monelle Tallinnan-kävijälle must-kohde, mut uusi Noblessner kandee ehottomasti laittaa mukaan listalle.

Noblessner on entinen ja itseasiassa aikanaan myös salainen sukellusvenetelakka-alue Pohjois-Tallinnassa Kalamajan takana ja se kehittyy kovaa vauhtii kaupungin mielenkiintosimmaks uudeks kohteeks. On kumma, et Suomessa pannaan upeita, vanhoja tiloja ja taloja matalaks, mut samaan aikaan Virossa vastaavia arvostetaan ja kunnioitetaan. Niit muokataan, rempataan ja otetaan onnistuneesti uusiokäyttöön, kuten hyvänä esimerkkinä just tää Noblessner. Mä kävin hoodeilla parikin kertaa blogi-matkojen puitteissa lokakuun aikana ja myönnettävä on, et melkeen teki kateelliseks mestan onnistunu staili ja ilmapiiri. Ja vaikka paljon onkin rakennuksia viel uudistusten alla, saa alueesta jo nyt hyvän käsityksen ja otteen. Tässä tärppejä:

PROTO AVASTUSTEHAS

Ehkä mielenkiintosin uutuus alueella on just avattu PROTO Avastustehas -keksintötehdas. Se on mahtava kohde kaiken ikäsille ja siel vierähtää puuhatessa helposti useempikin tunti. Paikka yhistää onnistuneesti nykytekniikan ja virtuaalitodellisuuden vanhoihin keksintöihin. VR-lasit päässä seikkaillaan porautuen maapallon uumeniin tai noustaan fillarilla yli 1800-luvun kaupungin kattojen. Korkeenpaikankammosena itelle vanhanaikasen kuumailmapallon ohjaaminen vuoristomaisemissa ja tehtaanpiippuja ohitellen oli elämys, joka suorituksen jälkeen vaati hetken huilia. Onneks käyntikerralla katossa oleva riippurata ei ollut toiminnassa.

Virtuaalikokemusten lisäks Protossa pääsee puuhaamaan ja kokeileen montaa juttua ite, vaikka soittaan pianolla ukkosen ääniä tai polkeen pyörällä sähköä minipyörärataan. Tehtaan yhteydessä on lounaskahvio ja myymälä. Peruslippu Protoon maksaa 12€.

KAI

Taidekeskus KAI on Proton vieressä. Se on kansainvälisiä ja virolaisia näyttelyitä esittelevä kulttuurikeskus, joka kätkee sisälleen myös taide-elokuvateatterin. KAIn perusti Viron nykytaiteen kehittämiskeskus ja sen tavoitteena on tuoda modernia taidetta lähemmäks yleisöä. Samalla KAI pyrkii tekeen virolaista taidetta ylipäätään tutuksi niin virolaisille itelleen ku ulkomaalaisillekin. Keskus myös tarjoo työ- ja näyttelytilaa taiteilijoille. Monitoimitilassa on lisäks eri kulttuurialojen johtajien yhteistoimisto ja talossa järkätään tulevaisuudessa taatusti paljon erilaisia tapahtumia.

Suuri tila oli käyntikerralla lähes tyhjän olonen, kun ryhmänäyttely koostu elokuvamaisista videoteoksista, pienistä yksittäisistä töistä ja takaosassa olevien huoneiden installaatioista. Ikkunat oli pimennetty, joten osa teoksista jäi aika salamyhkäsiksi. Omaan makuun kokonaisuus oli ehkä liiankin moderni, mut kukin kokee teokset ja näkemänsä tietenkin aina omalla tavallaan. Let the field of your attention..soften and spread out -näyttely on esillä enää joulukuun alkuun, joten hopihopi, jos sen haluat kokea. Sisäänpääsy Kai -kulttuurikeskukseen on 6€.

SHISHI

Ökyjouluttajien unelma, SHISHI-myymälä, löytyy parin sadan metrin päästä Kain ja Proton aukiolta. Ulkoopäin talo näyttää taidolla rempatulta, hevostallintapaselta tiilirakennukselta ja jessus sentään, mikä jouluähky sisällä oottaakaan.

Blingiä on joka lähtöön ja katosta roikkuvat, vaijerin varassa pyörivät joulukuuset on aikamoinen näky.

Shishissä tosiaan kulta ja hopee kimaltaa, mut on siel muitakin tuotteita, ku pelkästään joulukamaa. Täällä kitsch on tyylikästä -tai ainakin se on hyvin esillepantua. Talon toisessa päädyssä on muuten Shishi outlet, josta löytyy hyllytolkulla ostettavaa alennetuin hinnoin.

LORE BISTROO

Vanhassa kaupungissa sijaitsevan ja Viron White Guide -ravintolarankkauslistalla taas hyvin pärjänneen Leib-ravintolan pojat on avannu Noblessneriin uuden raflan, LOREn. Se on isoveljensä tapaan todella onnistunu kokonaisuus ja ainaki mun makuun upeesti sisustetun tilan ruokapuolikin osu meidän lounaskäynnillä nappiin. Melko napakalta listalta löytyy jaettavia, herkullisia pikkuannoksia, maukkaita pääruokia ja jopa muutama pizzakin. Itteeni ihastutti mm. paahdettu purjo ja lehtikaali -annos, 9.50€ ja mustekala paahdettujen kik-herneiden kera, 15€.

Myös paikalliset on löytäny Loren ja veikkaan mestalle kyl menestystä turistienki myötä. Kun paketti on huolella mietitty ja hommat kondiksessa viinilistaa myöten, ei kai muuta voi olettaakkaan. Laadukasta ja monen kukkarolle sopivaa, suosittelen!! Lore löytyy samasta rakennuksesta, ku Kai.

Alueen ruokapalvelut paranee entisestään, ku Loren naapuriin avataan japanilainen Kampai ja sen oheen vielä drinkkibaarikin. Nääkin näytti hyviltä, jopa jo rakennusvaiheessa. Lisäks alueelta löytyy mm. palkittu 180 Degrees by Matthias Diethe -finedine ravintola ja Põhjala Brewery -panimobaari saunoineen.

Eks vaikutakki päheeltä paikalta koko alue? Saas nähä, miten se on muuttunu seuraavalla käyntikerralla. Matkaa Noblessneriin Vanhasta kaupungista on kävellen about 20minaa. Julkisilla sinne keskustasta helpoiten pääsee busseilla 73 (pysäkki ”Noblessneri”) tai 3 (pysäkki ”Volta”) ja ratikoilla 1 tai 2 (”pysäkki Volta”). Aikataulut löytyy täältä.

Jos aikaa Tallinnassa on enemmän, kannattaa ehdottamasti käydä aina zekkaamassa myös Fotografiska. Siitä ja muista viimereissuilla kokemistani vinkeistä lisää pian!

Visiitit Noblessnerissa oli osa blogimatkoja Tallinnaan. Kuvat Juri Silvennoinen

©MIESKIN 2019 ALL RIGHTS RESERVED