Helene Schjerfbeck Ateneumissa

Loppuvuoden ehdoton museotärppi Helsingissä on Ateneumin kattava Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck. Monelle entuudestaan tuttujen teosten lisäks esillä on muutamii myös ensi kertaa Suomessa nähtävillä olevia töitä.

Kiehtova ja laaja kokonaisuus Schjerfbeckin töitä on elämys.

Näyttely keskittyy eritoten 1800-luvun lopulle -vuosiin, jolloin Helene matkusteli ja opiskeli Ranskassa, Italiassa sekä Briteissä. Esillä on useita maalauksia maisemista ja asetelmista, mut lukuisii töitä myös taiteilijalle läheisistä ihmisistä. Näiden lisäks Schjerfbeck tutki ​monien taiteilijoiden tavoin itseään omakuvien kautta ja Ateneumissa onkin muiden teosten lisäksi näytillä ​​16 omakuvaa​. N​e ​on ripustettu samaan huoneeseen ja ​aikajärjestykseen​. Ensimmäinen on maalattu 1885 ja viimeiset lähempänä taiteilijan kuolinvuotta. Sarja on pysäyttävä ja muutos kuvissa uskomaton. Viimesimpiä kattoessa tuntuu, et taiteilijan hennot kasvot ja piirteet on melkeen kokonaan kadonnu.

Näyttely oli kesällä esillä suppeampana kokonaisuutena Lontoon Royal Academyssa ja se sai laajasti huomiota britti-mediassa, kuulema myös negatiivista. Samapa se, itelle ainakin kokonaisuus oli hyvä ja laadukas kattaus taitelijan töistä. Ja ei tartte olla mikään taidehistorian expertti nauttiakseen Ateuneumiin ripustetusta näyttelystä. Mun mielestä kuuluu melkeempä ihan yleissivistykseen ees kerran nähdä Schjerfbeckin teoksia livenä, vaikkei kuvataiteesta välittäskään.

Ja nyt siihen on loistava mahollisuus!

’Punatukkainen tyttö, sininen asu’ on ensikertaa esillä Suomessa.

’Purjehtija’.

Kirjailija Einar Reuter oli alun perin Schjerfbeckin taiteen ihailija, josta myöhemmin tuli tämän läheinen ystävä. Reuter toimi usein myös mallina Schjerbeckin töissä.

’Tyttö hiekkakuopassa’.

Tää on yks mun omista lemppareista. En oikeen tiedä miks, mut eihän sitä tarttekkaan.

Näyttelyssä on esillä paljon monelle jo entuudestaan tuttuja teoksia, kuten ’Toipilas’ ja ’Tanssiaiskengät’
Omakuva-sarja koostuu 16 työstä ja eritoten taiteilijan viimeisten elinvuosien aikaisista teoksista.
’Varjo muurilla’. Työ vuodelta 1883 ja toisinto vuodelta 1928.
’Tyttö Barösundista’ on ekaa kertaa esillä. Aiemmin tuntematon teos löyty yksityiskodin seinältä ja on nyt listattu kaikkinensa 730 tunnistetun Schjerfbeckin työn joukkoon.

Ateneumissa on myös parhaillaan esillä Taiteilojoiden Ruovesi -näyttely. Nimensä mukasesti se esittelee töitä pirkanmaalaisesta maisemasta, ihmisistä ja elämästä inspiroituneilta taiteilijoilta kuten Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff. 3.kerroksessa on myös näyttelyiden ajan toiminnassa Café Ateneum, jossa voi nauttii vaikka lasillisen ja käydä kierroksen aikana näkemäänsä ja kokemaansa läpi.

MAAILMALTA LÖYSIN ITSENI ja TAITEILIJOIDEN RUOVESI ovat molemmat esillä 26.1.2020 saakka ja normaali pääsymaksu Ateneumiin maksaa 17€.

Kuvat: Juri Silvennoinen

©MIESKIN 2019 ALL RIGHTS RESERVED