Menu Nordic

Yhteistyö Tallink Silja

Tallinkin ja Silja Linen laivojen fine-dine rafloissa on uusi Menu Nordic. Tänä syksynä tarjolla on virolaisen keittiömestarin, Peeter Pihelin luoma makukokonaisuus, joka juhlistaa 100-vuotiasta Viroa. Ainekset onkin kattaus virolaisia ruokaperinteitä, mutta annoksista löytyy myös lempiaineksia Peeterin omasta lapsuudesta. Raaka-aineet on poimittu niityiltä, metsistä ja vesistä. Mieskin pääsi maistelemaan menun ja eritoten tykkäsi rapukastikkeesta, viiriäisen sydämistä ja jälkkärin tuomista omista lapsuusmuistoista.

Ekaa kertaa Menu Nordicin historiassa herkkusuut siis pääsee nauttimaan virolaisista makumieltymyksistä. Ne poikkee jonkinverran suomalaisista ja jo siksikin menu kandee risteilyllä käydä kokeilemassa. Tarjolla on kalaa ja kasviksia, mutta myös possua ja viiriäistä. Maut on selkeitä ja annokset kauniita. Viinit istuu kokonaisuuteen hyvin ja ne onkin valinnut virolainen huippusommelier Matti Timmermann. Kulinaristinen retki perinteisiin ja tämänhetkisiin ruokatendeihin virolaisesta vinkkelistä on hieno ele Tallink Siljalta.

Näitä nautittiin:

Possu ja punajuuri. Punajuuri on kypsytetty heinässä ja maistuu vienosti savustetulta. Lautasella on myös keltajuurta. 6 kuukautta suolattu possu on hyvä lisä, vaikka valkonen läskireunus jääkin syömättä. Jotenkin odotin lihan olevan pitkään haudutettua. Annos on silti fressi ja ilosennäköinen. Itävaltalainen Pfaffl Weissburgunder-valkkari toimii parina oivasti. Hyvä avaus menuulle.

Siika ja mustajuuri. Graavattu siika toimii aina ja siianmäti on yksi mun omista lemppariaineksista. Tilliöljy antaa kalalle hyvän taustan, paahdettu mustajuuri jää tällä kertaa annoksessa kakkoseksi. Pikkelöidyt kantarellit ja keitetyt viiriäisen munat sopii settiin hienosti, vaikka vähemmilläkin komponenteilla ois pärjännyt.

Turska ja sipuli. Jostain syystä suomalaiset arastelee turskaa tai pitää sitä jonain arkisena pakaste-seinä. Turhaan. Ainakin Pihelin ideoima turskanposki-annos on juhlava herkku, eikä vähiten jokirapukastikkeen takia. Sipulikupit täyttävä liemi vie kielen mennessään ja sopivankokoiset annospalat kalaa tekee kokonaisuudesta menun parhaan annoksen. Viininä ranskalainen Bila-Haut Cotes du Roussilion Blanc osuu myös nappiin.

Viiriäinen ja porkkana. Toinen pääruoka yhdistää kanalinnun kevyesti riistaisen maun ja kasvikset. Mä en yleensä pidä luista lautasella, mutta liha onneksi irtoaa kuin unelma. Itelle uusi makuelämys, pikkuriikkiset viiriäisen sydämet on annoksen kohokohta, niin brutaalilta kuin se joistain saattaa tuntuakin. Pikkelöity porkkana ja maa-artisokka antaa pehmeelle linnulle hyvää puruvastusta. Punkkuna Joseph Drouhin Rully Rouge.

Punaherukkamousse. Jälkkäri tuo maultaan mieleen ihanasti mummolan vispipuuron. Ehkä omaan silmään vähän hassun ja lässähtäneen näkönen annos, mutta helposti lusikoin koko lautasellisen. Semolinasta ja herukoista tehty mousse ja tuoksumataralla maustettu kermamaito on koristeltu rahkalumella. Samoin kuin lapsuuden vispipuuro, ei tämäkään herkku ole liian makea. Piemontelainen spumante kruunaa jälkkärin -ja koko aterian.

Mieskin kiitteli tekijöitä hyvästä kokonaisuudesta. Keskellä velmuilee sommelier Matti Timmermann ja oikealla itse keittiömestari, Peeter Pihel.

5 ruokalajin Menu Nordic on hinnaltaan 118€, club one -kortilla 109€ ja hinnat sisältää menun kylkeen suunnitellun viinipaketin. Saatavana on myös kasvis/vegaaniversio. Pihelin suunnittelema Menu Nordic on saatavilla tammikuun ’19 alkuun saakka Helsinki-Tukholma ja Tukholma-Tallinna -reiteillä.

©MIESKIN 2018 ALL RIGHTS RESERVED

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s