Mieskin saunoo

En tiedä mitään parempaa, ku raffin työviikon jälkeen istahtaa kiireettömänä lepposiin löylyihin.

Omassa taloyhtiössäni ei valitettavasti oo saunaa, joten kuntosalien, uimahallien ja Helsingin yleisten saunojen lauteet on tullu vuosien varrella tutuiks -frendien saunoista puhumattakaan. Vaihtoehtoja löylyjen ystäville on ainakin pääkaupunkiseudulla lukuisia, eikä lauantai todellakaan oo ainut päivä, jolloin kiuas sihisee.

Kesäisin saunon melkein päivittäin uimastadikalla tai mökeillä. Kaverin beesissä oon pari kertaa päässy myös nauttimaan jäsenyyden vaativan Saunaseuran löylyistä ja ne kyllä nousisi listan kärkeen, jos sinne niin vaan kaikki pääsisi. Jäsenyyttä ei kuitenkaan joka jamppa saa. Niinpä näin talvisesonkina mun omat lempparit ovat miljöönä historiallisen Yrjönkadun uimahallin saunat sekä rennonletkeä kalliolainen Kotiharjun sauna. Allas Sea Pool tulee hyvänä kolmosena.

Yrjönkadun uimahallissa on ylvästä kylpylätunnelmaa.
Yrjönkadun uimahallissa on ylvästä kylpylätunnelmaa.

Yrjönkadun uimahallissa naiset ja miehet saunoo vuoropäivin ja uikkareiden käyttö on vapaaehtoista uidessa. Hienotunteiset, korrektit käytöstavat varmistaa sujuvan visiitin kaikille. Kandee ehottomasti ees kerran varata yläkerrasta lepohytti, nauttia kunnon puulämmitteisistä löylyistä ja vaikka lasi kylmää saunan ja uinnin lomassa. Peruslipulla pääsee uinnin lisäksi alakerran kahteen sähkölämmitteiseen bastuun, jotka nekin kyllä hyvät.

Kalliossa sijaitseva Kotiharju on viimeinen Helsingissä jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna. 

Kotiharjun saunan vilpolassa voi nauttia kalliolaisesta, urbaanista kaupunkinäkymästä.
Kotiharjun saunan vilpolassa voi nauttia kalliolaisesta, urbaanista kaupunkinäkymästä.

Siellä saa stadin makoisimmat löylyt ja kuulee monesti myös parhaat tarinat. Viikonloppusin lauteilla on paljon polttari- ja peliporukoita ja jutut ronskisti sen mukasia. Kaverijengille voi myös varata privasaunan. Naisten sauna ja pukkari on yläkerrassa, mut vilpottelemaan tullaan kaikki yhessä kadulle. Monelle onkin elämys istua vaikka talvipakkasella löylyjen jälkeen pyyhe lanteilla ulkosalla ja ziikailla Hesarin vilinää. Harjussa voi buukata itelleen pesijän ja jos rohkenee, ni jopa kuppauksen. Kotiharju on ehkä hiukka nuhjunen, mut just siks myös sopivan kotoinen ja rento, todellinen jokamiehen sauna, kaikille.   

Allas Sea Pool löytyy kauppatorin reunalta. Upeet maisemat ja sijainti, taivasalla uiminen sekä siistit peseytymis- ja löylylytilat on Altaan parhaita puolia. Saunojen ikkunoista voi vaikka zekkailla ruotsinlaivojen lähtöä.  

Allas Sea Pool sijaitsee Helsingin paraatipaikalla.
Allas Sea Pool sijaitsee Helsingin paraatipaikalla.

Iso miinus tulee tosi ahtaista pukeutumistiloista, talvitakin saa lokerokaappiin väkisin survomalla, eikä sen jälkeen sinne juuri muuta mahukkaa.  Siitä huolimatta kannattaa Altaalla käydä talvellakin. Eritoten pakkasillat on melkein maagisia, kun lämmitetty allas höyryää kauppatorin valot ja pressanlinna taustalla.

Muita visiitinarvosia spotteja mun mielestä on ainakin:

LöylyArla ja Kulttuurisauna sekä Vantaan puolella myös savusaunastaan tunnettu Kuusijärvi

RENTOUTTAVIA LÖYLYJÄ! 

MIESKIN ©2018  All rights reserved. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s