LUMOAVA PIENI MERENNEITO

Helsingin Kaupunginteatterin uusintaensi-illan saanut Pieni Merenneito -suurmusikaali on UPEA elämys: esiintyjät, ohjaus, koreografiat, musiikki, lavastus, puvustus, valot ja näyttämötekniikka, maskeeraus, tehosteet -kaikki on kohdallaan.

Yasmine Yamajako sädehtii pienenä merenneitona. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Robert Seger

Näin itse Pienen merenneidon Kaupunginteatterilla jo nelisen vuotta sitten ja hurmaannuin täysin. Esitys jäi silloin kuitenkin monen muun tavoin harmittavasti pandemian jalkoihin. Onkin mahtavaa, että musikaali saa nyt uuden mahdollisuuden valloittaa yleisönsä Töölönlahdella.

Disney osaa kyllä muovata vanhat klassikot elokuviksi ja musikaaleiksi, niin tämänkin H.C. Andersenin vuonna 1836 kirjoittaman sadun.

Tarina on monelle taatusti tuttu: merenneito pelastaa komean prinssin hukkumiselta ja samalla rakastuu tähän. Prinssi puolestaan hurmaantuu neidon lumoavasta äänestä. Jotta neito voisi nousta maan päälle ja päästä prinssinsä luo, tarvitsisi hän pyrstön sijasta jalat. Hän antaa heleän äänensä ilkeälle merinoita-tädilleen jalkojen vastineeksi. Ehtona myös on, että merenneidon on saatava prinssi rakastumaan itseensä kolmessa päivässä, tai muuten neito raukka kuolee. Mukavan mielikuvitusrikasta. Juonipaljastuksena: tässä tarinassa on onnellinen loppu.

Pienen merenneidon keskiössä on rakkaus ja ikuinen hyvän ja pahan välinen taistelu. Samalla se on monenkin esityksessä olevan hahmon kasvutarina sekä muistutus eritoten tähän päivään: suvaitsevaisuus ja erilaisuus ovat rikkaus, jotka vievät eteenpäin ja kyllähän niiden tulisi olla itsestäänselvyyksiä nykyään.

HKT:n Pieni merenneito on kansainvälistä tasoa ja toteutettu upeasti.

Mm. Kinky Boots ja Priscilla -musikaalien ohjauksesta tutuksi tullut Samuel Harjanne on velho. Tuntuu, että hän saa musikaalin kuin musikaalin onnistumaan. Niin nytkin. Esityksen koko visuaalinen maailma on huikea – kaksi ja puoli tuntia sitä ihmetelessä ja ihastellessa kulkee kuin siivillä. vaikka siipien sijasta tässä esityksessä noustaankin pyrstön avulla korkeuksiin. Esitys on myös teknisesti toteutettu hienosti, prinssin ’hukkumiskohtaus’ oli omasta mielestäni eritoten wau.

Värien riemu tulvii lavastuksessa ja puvustuksessa. Kuvat: Pieni Merenneito, HKT 2033, Robert Seger

Myös jokainen lavalla esiintyvä valloittaa. Suloinen ja kirkasääninen Yasmine Yamajako ei voisi olla parempi valinta nimirooliin. Salskea Martti Manninen on kuin prinssi Erikiksi luotu ja hänen lauluäänensä ilahdutti suuresti. Ensi-illassa Pärskyn roolissa hurmannut Aleksi Johansson sulatti yleisön sydämen (roolissa vaihtelevat lisäksi Iivari Luomala ja Pauli Halonen) ja Sanna Saarijärvi tekee totisesti elämänsä roolin merinoita Ursulana. Hersyvät naurut sai ensi-illassa myös Tuomas Uusitalon Chef Louis, eikä Samuli Kakkon Sebastian jäänyt kyllä yhtään kakkoseksi. Nämä vain yksittäisinä nostoina, koko ensemble on yleisön raikuvat hurraa-huudot ja seisovat ablodinsa totisesti ansainnut.

Yasmine Yamajako ja Martti Manninen ovat tarinan nuoret rakastavaiset.
Kuva: Pieni Merenneito, HKT 2023
Sanna Saarijärvi on humoristisen julma Ursula.
Kuva: Pieni Merenneito, HKT 2023
Mikko Vihman esittämä Triton on karismaattinen ja lämminhenkinen isähahmo.
Kuva: Pieni Merenneito, HKT 2023
Tuomas Uusitalo = Chef Louis ja Samuli Kakko = Sebastian.
Kuva: Pieni Merenneito HKT 2023
Yleisö -minä mukaan lukien- mylvi ja taputti seisaaltaan esityksen päätyttyä.

Kun jo vuosisatoja hurmannut tarina ja lahjakkaat esiintyjät yhdistetään taitavasti toteutettuihin lavasteisiin, riemunkirjavaan pukuloistoon, tunnettuun ja hyvin esitettyyn (ja käännettyyn) musiikkiin ei kokonaisuus ja lopputulos voi olla muuta kuin onnistunut. Sitä on Helsingin Kaupunginteatterin Pieni Merenneitokin!

ONNITTELUT koko ryhmälle! Ja jos multa kysyy, niin Pieni Merenneito -musikaali sopii kaikille (ikäsuositus yli 7v.). Suosittelen esitystä lämmöllä. ⭐⭐⭐⭐⭐

Esitykseen ja sen tekijöihin voit tutustua myös täällä.

*lippu saatu

MIESKIN© 2023 ALL RIGHTS RESERVED

Yksi kommentti artikkeliin ”LUMOAVA PIENI MERENNEITO

Jätä kommentti